Bouwsector ziet vertrouwen stijgen ondanks ontslagen, “maar we zijn er nog niet helemaal”

Het vertrouwen binnen de bouwsector stijgt, maar is nog niet op niveau. Ook het aantal ontslagen in de sector is opvallend. Toch ziet Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder bij de Bouwunie, een lichtpuntje op lange termijn, zo vertelde hij aan Business AM.


Beluister hier het volledige interview met Jean-Pierre Waeytens:


De essentie: De bouwsector is uit een dal aan het kruipen, maar er verliezen wel nog veel mensen hun job in die sector. Er vallen ontslagen doordat individuele bedrijven het moeilijk hebben. De stijgende kosten zijn lastig door te rekenen aan de klant.

  • Waeytens: “Momenteel klopt onze barometer in het tweede kwartaal van dit jaar af op 98,4 procent. Dat is een stijging in vergelijking met vorig jaar. Maar dat is nog altijd onder de honderd punten. Wanneer we de honderd punten bereiken, wil dat zeggen dat diegenen die de toekomst rooskleurig inzien, in evenwicht zijn met diegenen die iets minder positief zijn over de toekomst. We zijn dus uit een dal aan het kruipen. Maar we zijn er nog niet helemaal, want idealiter zouden we boven de honderd punten moeten zitten.”
  • “In tegenstelling tot vorig jaar toen de bouwsector nog heel veel mensen zocht, moeten we nu vaststellen dat bedrijven met minder mensen werken. Dan gaat het vooral over de Vlaamse kmo’s en bouwbedrijven. Vorig jaar hadden we een vooruitzicht van 20.000 mensen die we per jaar nodig hadden om het hoofd te bieden aan al het werk. Vandaag is dit op jaarbasis nog maar 14.000.”

Hoop op lange termijn

  • “Mensen die ontslagen worden, kunnen gerust terecht bij andere bouwbedrijven die wel nog voldoende werk hebben. Op korte termijn stellen we vast dat de bouwbedrijven iets minder gevulde orderboekjes hebben. Daar tegenover staat dat onze bouwbedrijven op langere termijn een beter vooruitzicht hebben. Er zijn meer bedrijven die werk hebben voor langer dan zes maanden, dus dat is toch hoopgevend”, stelt Waeytens.
  • “7 procent van de bevraagde Vlaamse bouwondernemers zijn nog werkvolk aan het zoeken. De ontslagen hebben vooral te maken met kostprijzen die moeilijk of niet helemaal door te rekenen zijn. Daarenboven is er ook de loonindexatie die begin dit jaar gecumuleerd op 11 procent is gestrand. De prijzen van offertes van vorig jaar liggen in principe vast, en zijn moeilijk door te rekenen. Daardoor is het voor bouwbedrijven moeilijk om winstgevend te blijven.”

(ns)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.