Georges-Louis Bouchez (MR) sluit een grote liberale partij met Open Vld niet uit, maar is het ook realistisch?

Georges-Louis Bouchez (MR) klapt andermaal uit de biecht: volgens hem denken enkele Open Vld’ers aan een lancering van de MR in Vlaanderen. Bouchez denkt verder vooruit, en ziet één grote partij wel zitten.

In het nieuws: Bouchez laat zijn gedachten de vrije loop tijdens een interview met RTL.

  • “Kijk, ik ben door verschillende mensen van Open Vld gecontacteerd die willen dat we MR-lijsten in Vlaanderen lanceren”, begint de MR-voorzitter. Bouchez is daar wel voor te vinden: “Ik sluit dat niet uit”.
  • Vlaamse MR-lijsten kunnen een alternatief zijn voor liberalen die vinden dat Open Vld teveel afgleed naar links. MR is zowel cultureel als economisch een stuk rechtser.
  • Binnen Open Vld komt een golfstroom op gang die de partij een nieuw elan wil geven dat donkerblauwer van toon is. Oud-voorzitter Egbert Lachaert (Open Vld) wil dat de partij een voorbeeld neemt aan Bouchez, die “de weg wijst”.
  • Economisch rechts zijn en cultureel links, zoals Open Vld zich profileerde, kan niet volgens Lachaert. MR sprong in Wallonië wel in een gat, door bijvoorbeeld ook over migratie en hoofddoeken rechtse punten naar voren te schuiven.
  • In Vlaanderen lijkt er niet zo’n gat te zijn, omdat N-VA al een stevige rechts-liberale koers vaart. Ideologisch staan N-VA en MR ook niet ver van elkaar af. Politiek analist Rik Van Cauwelaert meent dan ook dat het “over en out” is voor Open Vld.

De vraag: Is het alternatief een grote liberale partij of niet?

  • De uitdaging die voor Open Vld op tafel ligt, is hoe men die implosie kan voorkomen. Velen lijken uit te gaan van een eigen sterkte. Ideeën om aan te sluiten bij andere Vlaamse partijen liggen niet echt op tafel. Dan blijft er misschien over: aansluiten bij de Franstalige liberalen.
  • Bouchez gaat “meer dan grondig” nadenken over de manier om “de grote liberale beweging op nationaal niveau nieuw leven in te blazen”, mocht dat tijdens het vernieuwingsproces van Open Vld nuttig blijken, zegt hij.
  • Hij ziet het helemaal zitten: “Volgens mij zou het echt een meerwaarde kunnen zijn. We moeten ook stoppen met alleen met onze eigen regio bezig te zijn”.
  • Bij Open Vld zelf is men vooral intern op zoek naar een voorzitter. En niet iedereen zit te springen om een grote unitaire partij. Zo gaf kandidaat-voorzitter Vincent Verbeecke aan: “Bouchez moet vooral doen wat hij doet. Open Vld is een partij in Vlaanderen, daar is een ander politiek speelveld”.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.