‘Bossnapping’ bij een Renault-fabriek in Frankrijk

Werknemers van een Renault-fabriek in het noorden van Frankrijk hebben zeven managers tegen hun wil ongeveer 12 uur vastgehouden. Volgens vakbondsvertegenwoordigers deden ze dat in een poging te voorkomen dat de fabriek wordt verkocht. Dat meldt persagentschap AFP.

De Fonderie de Bretagne, een gieterij van Renault in de buurt van de stad Lorient, in het westen van Frankrijk, is te koop gezet. Werknemers van de fabriek waren het daar duidelijk niet mee eens. Ze organiseerden dus … een bossnapping.

‘Het is vermoeiend’

Zeven managers van de fabriek werden dinsdag 12 uur lang vastgezet. Om 22:30 uur zouden ze zijn vrijgelaten.

Vakbondsafgevaardigde Mael Le Goff zei dat de vakbond had besloten om de managers vrij te laten omdat ‘ze nog steeds geen dialoog wilden voeren, dus het was zinloos om te proberen te praten met mensen die niet willen praten’.

De fabriek blijft ondertussen gesloten en er wordt nog steeds gepikeerd. De arbeiders eisen dat de autofabrikant zijn plannen om de fabriek te verkopen herziet. ‘We wachten nog steeds op vooruitgang in deze kwestie’, zei Le Goff. ‘Het is al een jaar aan de gang, het is vermoeiend.’

Renault, die de opsluiting ‘scherp veroordeelde’, zei dat het probeerde een koper te vinden voor de fabriek, om ‘de activiteit op de site te handhaven en banen te behouden’. Er zouden nu 350 mensen werken.

Jasje aan flarden

Dit soort botsingen tussen arbeiders en leidinggevenden zijn niet ongewoon in Frankrijk.

Tijdens het presidentschap van Nicolas Sarkozy (2007-2012) was er zelfs een golf van ‘baas-ontvoeringen’. Sarkozy beloofde toen een einde te maken aan deze praktijk door de politie extra bevoegdheden te geven.

In 2014 hielden werknemers van een Goodyear-bandenfabriek in Noord-Frankrijk twee directeurs bijna 300 uur gevangen om te voorkomen dat de fabriek zou worden gesloten.

In 2015 achtervolgden boze werknemers van Air France verschillende leidinggevenden op het hoofdkantoor van de luchtvaartmaatschappij in de buurt van Parijs. Een van die leidinggevenden werd voor de tv-camera’s tot zijn middel uitgekleed en een ander werd met zijn overhemd en jasje aan flarden achtergelaten.

(jvdh)

Meer