Bosnië dreigt te vervallen in nieuwe burgeroorlog, waarschuwt internationale topambtenaar

Bosnië en Herzegovina kan opnieuw uiteenvallen, waarschuwt de hoge vertegenwoordiger van de Vredesuitvoeringsraad in het land, Christian Schmidt. Servische separatisten dreigen hun eigen leger op te richten en dat riskeert een terugkeer naar het conflict van de jaren 90 waar ruim 100.000 doden vielen.           

In een rapport aan de VN zegt Christian Schmidt, de hoge vertegenwoordiger voor Bosnië en Herzegovina, dat als de Servische separatisten hun dreigement uitvoeren om hun eigen leger opnieuw op te richten, er opnieuw internationale vredesonderhandelaars moeten gestuurd worden om een oorlog te vermijden, weet The Guardian. De separatisten zouden de nationale strijdkrachten in tweeën dreigen te splitsen.

Nieuwe burgeroorlog

De Bosnisch-Servische leider, Milorad Dodik, wil zich naar verluidt terugtrekken uit de instellingen op staatsniveau. Zo wil hij het nationale leger dat de afgelopen kwart eeuw met internationale hulp is opgebouwd verlaten, en opnieuw een Servische strijdmacht samenstellen.

In oktober zei Dodik dat hij het Bosnische leger zou dwingen zich terug te trekken uit de Republika Srpska (de Servische helft van Bosnië) door de kazernes te omsingelen. Hij zou, indien het Westen zou proberen militair in te grijpen, “vrienden” hebben die beloofd hadden de Servische zaak te steunen.

Contraterroristische oefeningen

Schmidt zegt dat het oprichten van een apart Servisch leger een startschot kan zijn voor een nieuwe burgeroorlog. Vorige maand voerden Bosnisch-Servische politieagenten al “contraterroristische oefeningen” uit op de berg Jahorina, vanwaar de Servische troepen tussen 1992 en 1995 de hoofdstad Sarajevo bombardeerden.

“Mocht het leger van Bosnië en Herzegovina zich opsplitsen in twee of meer legers, dan moet het niveau van de internationale militaire aanwezigheid opnieuw worden bekeken”, waarschuwde Schmidt.

De Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Gabriel Escobar vertelde het Congres vorige week dat de VS samenwerkt met de EU om “ervoor te zorgen dat er consequenties zijn voor illegale of destabiliserende acties” in Bosnië. Maar het is onduidelijk of de regering Biden een terugkeer zou steunen.

(lp)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20