Boris Johnson verhoogt belastingen om de corona- en sociale crisis aan te pakken

De Britse premier Boris Johnson heeft dinsdag plannen aangekondigd om de belastingen te verhogen om de gezondheidszorg en hervormingen van het socialezekerheidsstelsel van het land te financieren.

Vanaf april wil de regering-Johnson in het hele Verenigd Koninkrijk een nieuwe heffing van 1,25 procent voor sociale verzekeringen invoeren. In het kader van het Britse nationale verzekeringsstelsel betalen werknemers en werkgevers een heffing waarmee bepaalde sociale systemen worden gefinancierd, zoals staatspensioenen, wettelijke ziekte-uitkeringen en moederschapsuitkeringen. Het is dus die heffing die wordt verhoogd.

Verhoging dividendbelasting

Daarnaast stijgt de dividendbelasting met 1,25 procent, omdat volgens Johnson dan ook grootverdieners “hun steentje zullen bijdragen.” De hogere belastingen moeten de komende drie jaar zo’n 36 miljard pond (ongeveer 42 miljard euro) extra in het laatje brengen. Volgens de regering zal dat geld rechtstreeks vloeien naar de Britse sociale- en gezondheidszorg.

In een toespraak tot de beleidsmakers in het Lagerhuis zei Johnson dinsdag dat het “verkeerd zou zijn om te zeggen dat we voor deze pandemie kunnen betalen zonder de moeilijke maar verantwoorde beslissingen te nemen over hoe we het financieren”.

“Sommigen zullen vragen waarom we in plaats daarvan de inkomstenbelasting of de vermogenswinstbelasting niet verhogen. De inkomstenbelasting wordt niet betaald door bedrijven, zodat de hele last op de schouders van particulieren zou komen te liggen. En de totale opbrengst van de vermogenswinstbelasting bedraagt dit jaar minder dan 9 miljard pond”, vervolgde Johnson.

Critici binnen de eigen partij

“In plaats daarvan zal onze nieuwe heffing de kosten verdelen tussen particulieren en bedrijven, en iedereen zal naar eigen draagkracht bijdragen. En omdat we ook de belastingtarieven voor dividenden verhogen, vragen we de gegoede bedrijfseigenaren en investeerders om ook een eerlijke bijdrage te leveren. In feite zal de helft van die belastinginkomsten betaald worden door de meest vermogende Britten (de top 14 procent)”, aldus de premier.

Niet iedereen lijkt zich te kunnen vinden in de geplande belastingverhoging. Critici binnen zijn eigen Conservative Party menen dat de plannen vooral jonge werknemers met lage inkomens zullen raken. Anderen wijzen er dan weer op dat Johnson tijdens zijn verkiezingscampagne in 2019 heeft gezegd dat hij de inkomstenbelasting, de btw, of de heffing op sociale verzekeringen niet zou verhogen.

De overheid maakte maandag ook bekend 5,4 miljard pond (6,3 miljard euro) apart te zetten om de extra kosten te financieren waarmee het zorgstelsel tijdens de coronacrisis werd geconfronteerd.

Lees ook:

(bzg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20