De Britse regering gaat een amendement toevoegen aan het brexitakkoord om het definitieve vertrek van het Verenigd Koninkrijk vast te leggen. Vrijdag mag het nieuwe parlement zich al buigen over die wetgeving.
De brexit is al vaker erg technisch gebleken, maar daar komt het op neer. Als Boris Johnson erin slaagt om zijn brexitakkoord door het Britse Lagerhuis te krijgen, begint er vanaf 31 januari 2020 een zogenaamde overgangsperiode te lopen. Die loopt minstens tot 31 december 2020 en dient als tijdsslot om te onderhandelen over een nieuw handelsverdrag.
Nieuw handelsverdrag
Hoewel de Britse regering en de Europese Unie samen kunnen beslissen om die overgangsperiode na 2020 nog eens te verlengen, wil Boris Johnson die piste meteen afsluiten. Door een bijkomend amendement zal het illegaal worden voor het Lagerhuis om na 2020 nog uitstel te vragen voor de brexit.
Het manoeuvre van Johnson heeft wel gevolgen voor dat te onderhandelen handelsverdrag. Volgens critici vergroot de kans dat de Britten uiteindelijk zonder handelsakkoord vertrekken. Ook Michel Barnier, de hoofdonderhandelaar van de Europese Unie, waarschuwde al dat 11 maanden te kort is om die onderhandelingen tot een goed einde te brengen.
Stemming in handen van Hoyle
Er is nog één belangrijke ‘maar’. Boris Johnson won de verkiezingen met de slogan ‘get brexit done’ en maakte die belofte nog straffer. Hij wil het brexitakkoord voor Kerstmis door het parlement jagen, al ligt veel in handen van parlementsvoorzitter Lindsay Hoyle. Hij volgde vorige maand de bekende John Bercow op als ‘speaker’.
Hoyle moet er namelijk mee instemmen dat het brexitakkoord vrijdag al op tafel komt. De parlementsvoorzitter kan bepalen welke moties en amendementen ter stemming komen, iets wat Johnson zich ongetwijfeld nog herinnert uit de periode-Bercow. John Bercow was niet echt een voorstander van de brexit en stak hier en daar al eens stokken in de wielen.
Als opvolger Hoyle de stemming tegenhoudt, verhuist die naar begin januari. In elk geval moet ook het Hogerhuis daarna zijn fiat nog geven over het brexitakkoord van Boris Johnson.