Bogdan Vanden Berghe (Groen) wil meebesturen in Antwerpen, Bart De Wever (N-VA) laat nog niet in zijn kaarten kijken

Bogdan Vanden Berghe (Groen) wil meebesturen in Antwerpen, Bart De Wever (N-VA) laat nog niet in zijn kaarten kijken
Bogdan Vanden Berghe (Groen) en Bart De Wever (N-VA) – Photos: Getty Images

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) ging in De Ochtend op Radio 1 in debat met Groen-lijsttrekker Bogdan Vanden Berghe. Of De Wever een samenwerking tussen de twee ziet zitten, laat hij nog in het midden.


Key takeaways

  • Groen wil graag meebesturen in Antwerpen, zowel in een coalitie met N-VA als met PVDA.
  • Het mobiliteitsbeleid moet anders, vindt Bogdan Vanden Berghe. Hij hoopt met Groen de schepen van Mobiliteit te kunnen leveren.
  • Ook over de aanpak van de drugsproblematiek verschillen Vanden Berghe en De Wever van mening.

In het nieuws: Bogdan Vanden Berghe ziet een kans voor Groen in Antwerpen.

  • De strijd om de grootste partij in Antwerpen lijkt er een te worden tussen N-VA en PVDA. N-VA ligt voor in de peilingen met 23,8 procent, PVDA volgt met 20,7 procent. Groen is na Vlaams Belang de vierde partij met 10,7 procent.
  • De Wever wil niet besturen met PVDA of Vlaams Belang. Vanden Berghe denkt dat daar de mogelijkheid voor Groen ligt: “Het lijkt mij logisch dat de 2 grootste partijen in Antwerpen PVDA en N-VA zullen zijn zijn. Zolang zij niet praten, zie ik alleen maar coalities waarin Groen wellicht nodig zal zijn”. Hij hoopt dat de Antwerpse verkiezingsstrijd niet uitdraait op ‘N-VA tegen PVDA’ maar op “een strijd voor Antwerpen”. “Als de kiezer ons een mandaat geeft, zullen wij zeker in een coalitie stappen”, zegt hij nog.
  • Als N-VA de grootste partij wordt, dan is de vraag met wie zij een coalitie zullen vormen. Op dit moment bestuurt N-VA samen met Vooruit, maar een derde partij zal vermoedelijk nodig zijn om een meerderheid te halen. De Wever wil Groen als partner niet uitsluiten, maar hij heeft het liever niet. “Zes jaar geleden zeiden de peilingen ook dat we met Groen moesten gaan, maar op verkiezingsavond was onze coalitie er wel nog”, reageert hij. “Ik hoop dat dat nu ook zo zal zijn. De extremisten, langs rechts én links, sluit ik uit. Voor de anderen hangt het van de kiezer af.”
  • De Wever wil van Vanden Berghe weten of hij PVDA uitsluit als partner. “Nee”, verklaart Vanden Berghe in het debat. “Wij sluiten 1 partij uit en dat is het Vlaams Belang. Dat is sinds het begin mijn standpunt geweest”.

De Wever wil de regie over De Lijn

De details: Groen en N-VA verschillen van mening over mobiliteit in Antwerpen.

  • In het debat wordt er gebikkeld over mobiliteit. “Het openbaar vervoer was wellicht dé frustratie van het vorige stadsbestuur”, erkent De Wever. Hij haalt aan dat er volgens hem te weinig geïnvesteerd is in het onderhoud van De Lijn, en legt de schuld bij de vorige Vlaamse minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld). Zij was “met geen stokken in beweging te krijgen”, aldus De Wever. Met de nieuwe minister Annick De Ridder (N-VA), tot voor kort ook Antwerps schepen, moet het beter gaan, concludeert hij.
  • Vanden Berghe is blij dat er meer geld wordt vrijgemaakt voor openbaar vervoer”. Maar hij trekt in twijfel of het nieuwe mobiliteitsbudget van De Ridder ook naar Antwerpen zal vloeien. “In het parlementair debat heb ik herhaaldelijk bij mevrouw De Ridder aangedrongen of die middelen voor de tramlijnen zijn voorzien. Daar kwam geen duidelijk antwoord. Het gaat om 800 miljoen euro tot een miljard”.
  • De Wever wil meer invloed op het mobiliteitsbeleid kunnen uitoefenen. “Het zou niet verkeerd zijn als we de regie zouden krijgen over De Lijn, maar ook over de NMBS. We hebben een voorstadsnet nodig”. Die mening deelt Vanden Berghe niet volledig: “Een eigen vervoersbedrijf is niet nodig”.

Groen wil de schepen van Mobiliteit

Om te volgen: Groen wil de nieuwe schepen van Mobiliteit leveren.

  • In De Morgen gaat Vanden Berghe verder door op zijn visie voor mobiliteit in Antwerpen: “Wij willen het Antwerpse beleid bijsturen”, geeft hij aan.
    • “Op korte termijn” moet de verkeersveiligheid in de stad verhoogd worden, met meer zone 30’s en conflictvrije kruispunten.
    • “Op lange termijn” denkt Vanden Berghe dan aan een volledig nieuw mobiliteitsmodel voor heel Antwerpen. De ambitie reikt ver bij Groen: “En om die verandering vorm te geven, wil Groen de schepen van Mobiliteit leveren in het toekomstige stadsbestuur. Dat is een claim die mijn partij wil leggen als we straks aan de tafel komen en blijkt dat we nodig zijn voor een meerderheid.”
  • Daarnaast wil Groen ook “het hoofddoekenverbod afschaffen”. Het is Vanden Berghe met name te doen om studentes die een stageplaats zoeken bij de stad of leerkrachten met een hoofddoek in het stedelijk onderwijs. N-VA is voorstander van zo’n hoofddoekenverbod en legde het op tafel bij de vorming van een Vlaamse regering. Door tegenstand van Vooruit kwam een algemeen Vlaams verbod er niet.

Een gebruikersruimte voor drugs

Ook duidelijk: De drugsproblematiek moet anders aangepakt worden voor Groen dan voor N-VA.

  •  “De harde criminaliteit moet repressief, hard aangepakt worden”, begint Vanden Berghe. “Tegelijkertijd heb je de gebruikers. In metrohalte Handel zie je mensen crack nemen en gewoon de spuit in hun arm zetten. We moeten investeren in preventie. In Park Spoor Oost was een gedoogzone ontstaan van mensen in tentjes. Wij pleiten voor een gebruikersruimte, waar mensen direct in de hulpverlening terechtkomen”.
  • Dat ziet De Wever niet zitten: “Dat is onwettig, en het begin van een legalisering, waar u voor bent. Ik betaal liever voor een hulpverlener om te helpen afkicken, dan een die mensen gaat helpen gebruiken”. Hij schiet het plan af: “Een gebruikersruimte is als een rijstrook voorzien waar mensen te hard mogen rijden, waar ze dan niet geflitst worden”.
  • “Maar er wordt hoe dan ook nu al gebruikt”, houdt Vanden Berghe De Wever voor. “De naalden liggen nu gewoon op straat. Dan is het beter om de gebruikers ergens te voorzien, dan hen aan hun lot overlaten in Park Spoor Oost”. De Wever blijft tegen: “Dat is zo goed als alle drugsgebruikers uitnodigen in Antwerpen om te komen gebruiken”.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.