Boeren in het Verenigd Koninkrijk zien toekomst somber in door crisis successierechten

Boeren in het Verenigd Koninkrijk zien toekomst somber in door crisis successierechten
Photo by Luke Thornton on Unsplash

Key takeaways

  • Boeren in het hele Verenigd Koninkrijk staan voor grote uitdagingen die hun levensvatbaarheid bedreigen.
  • Onlangs aangekondigde voorstellen voor successierechten en het landbouwbeleid na de Brexit hebben een cashflowcrisis veroorzaakt voor veel sectoren binnen de Britse landbouw.
  • De National Farmers’ Union dringt er bij de regering op aan om haar benadering van de landbouw te heroverwegen, in het bijzonder met betrekking tot de voorgestelde wijzigingen aan de belastingaftrek voor agrarisch onroerend goed.

Boeren in het hele Verenigd Koninkrijk worden geconfronteerd met een groot aantal uitdagingen waardoor velen zich afvragen of ze in 2025 nog wel levensvatbaar zijn. Door een storm van problemen, waaronder de onlangs aangekondigde voorstellen voor successierechten, hebben veel boeren het financieel moeilijk.

De National Farmers’ Union (NFU), de belangenorganisatie voor boeren in het Verenigd Koninkrijk, die opkomt voor hun rechten en zich inzet voor betere beleidsmaatregelen binnen de landbouwsector, benadrukte deze zorgen onlangs tijdens haar conferentie en drong er bij de regering op aan om haar benadering van de landbouw te heroverwegen. De vakbond benadrukte dat de sector worstelt met de nasleep van een begroting die een aanzienlijke impact heeft gehad op landbouwbedrijven, samen met problemen die het gevolg zijn van wereldwijde politieke instabiliteit en extreme weersomstandigheden. Deze samenloop van factoren heeft geleid tot een cashflowcrisis voor veel sectoren binnen de Britse landbouw, en markeert een van de moeilijkste periodes sinds generaties.

Post-Brexit Landbouwbeleid

Deze problemen worden nog verergerd door de bezorgdheid over de uitvoering van het landbouwbeleid na de Brexit. De NFU bekritiseert de “mislukte” overgang en stelt dat de basis van het nieuwe milieuvriendelijke landbeheersysteem (ELM) gebrekkig is en investeringen en groei op boerderijen in het hele land belemmert.

De voorgestelde wijzigingen in de belasting op agrarisch onroerend goed (APR), die in de herfstbegroting werden aangekondigd, zijn bijzonder zorgwekkend voor boeren. Deze hervormingen zullen vanaf april 2026 een successierechten van 20 procent heffen op boerderijen met een waarde van meer dan 1 miljoen pond. De voorzitter van de NFU, Tom Bradshaw, toonde zich zeer bezorgd over dit beleid tijdens zijn toespraak tot honderden boeren, door te stellen dat het planning, investeringen en hoop binnen de sector verstikt.

Wijdverspreide oppositie

Bradshaw benadrukte verder de wijdverspreide oppositie tegen het IHT-beleid, waarbij hij wees op de afwijzing ervan door grote politieke partijen, bedrijfsorganisaties zoals de CBI en zelfs Labour’s eigen belastingadviseurs. Hij benadrukte dat prominente Britse supermarkten ook hebben opgeroepen tot een pauze in de uitvoering om goed overleg mogelijk te maken. De voorzitter van de NFU sloot zijn toespraak af door er bij de regering op aan te dringen om een constructievere relatie met boeren aan te gaan, waarbij hij de huidige problemen van de sector erkende.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

03:00