Key takeaways
- De Boeing 787 Dreamliner heeft zijn eerste crash sinds de introductie in 2011 meegemaakt.
- De vliegtuig van Air India stortte kort na het opstijgen neer in Ahmedabad, waarbij vroege analyses wezen op een maximale hoogte van slechts 190 meter.
- Bij het onderzoek naar de crash zullen internationale experts uit het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Boeing zelf betrokken zijn.
De 787 Dreamliner van Boeing had zijn eerste crash sinds de introductie in 2011 toen een vlucht van Air India neerstortte in Ahmedabad. Dit incident volgt op Boeings recente schikking van 1,1 miljard dollar (953 miljoen euro) met het Amerikaanse ministerie van Justitie om vervolging te voorkomen in verband met de fatale crashes van het 737 Max-model in 2018 en 2019, meldt The Guardian. Hoewel de 787 motorproblemen heeft gehad die hebben geleid tot vliegverbod en vluchtvermindering, is de algemene staat van dienst op het gebied van veiligheid positief.
De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft in de loop der jaren verschillende problemen met de 787 onderzocht, waaronder een daling tijdens een Latam-vlucht en een oproep van een informant om alle Dreamliners aan de grond te houden. Boeing wees deze claims van de hand en verklaarde vertrouwen te hebben in de veiligheid van het vliegtuig. Met wereldwijd meer dan 1100 787’s in gebruik, wordt het model gewaardeerd om zijn brandstofefficiëntie en verminderde geluidshinder in vergelijking met vorige generaties.
Recente luchtvaartincidenten
De prestaties van India op het gebied van luchtvaartveiligheid zijn verbeterd. De laatste crash van Air India vond plaats in 2020 toen een Boeing 737-800 van de landingsbaan afgleed tijdens een landing in slecht weer. Air India vliegt met 34 Dreamliners en heeft plannen om de vloot uit te breiden.
Onderzoek naar de crash
Bij het onderzoek naar de crash in Ahmedabad zijn internationale experts betrokken, waaronder die uit het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Boeing zelf. Een vroege analyse suggereert dat het vliegtuig kort na het opstijgen daalde en een maximale hoogte van slechts 190 meter bereikte. Op camerabeelden is te zien dat de neus omhoog staat, wat wijst op pogingen van de piloten om hoogte te behouden ondanks het neergelaten landingsgestel.
Deskundigen wijzen op de ongebruikelijke aard van de crash, die zo kort na het opstijgen plaatsvond met een schijnbaar veilig vliegtuig. Mogelijke oorzaken die overwogen worden zijn onder andere een plotselinge motorstoring, mogelijk door een vogelaanvaring, die de piloten overweldigd zou kunnen hebben.