Na KBC en Belfius trekt nu ook BNP Paribas Fortis de spaarrentes op

Na de grootbanken Belfius en KBC geeft nu ook BNP Paribas Fortis gehoor aan de oproep van de regering om de spaartarieven op te trekken. De spaarders bij de bank zien op 1 augustus de spaarrentes stijgen.

Waarom is dit belangrijk?

De voorbije maanden hebben verscheidene banken de spaartarieven opgetrokken. Bij de grootbanken bleef het een tijdje ijzig stil. Al laten nu ook zij van zich horen. Belfius heeft begin deze maand de rentes opgetrokken. Op 1 augustus volgen KBC en BNP Paribas Fortis. ING kijkt nog even de kat uit de boom.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn wekelijkse nieuwsbrief.


In het nieuws: BNP Paribas Fortis trekt op 1 augustus de spaarrentes op.

  • De rente op de gewone spaarrekening stijgt van 0,25 naar 0,5 procent.
    • Het gaat om een eerder bescheiden verhoging in vergelijking met de concurrenten KBC en Belfius. De staatsbank heeft de rente op het gewone spaarboekje opgetrokken tot 0,9 procent. KBC doet hetzelfde op 1 augustus.
    • Die nieuwe rentes gelden ook voor de spaarboekjes van de twee dochterondernemingen van BNP Paribas Fortis: Fintro en Hello Bank.
    • Michael Anseeuw, CEO van BNP Paribas Fortis, zie onlangs dat de spaarrente pas tegen het einde van 2024 kan stijgen tot 1 procent.
  • Daarnaast biedt de grootbank een Spaarrekening Plus aan. De rente daarop stijgt volgende maand van 1,25 naar 1,5 procent.
    • Dat spaarboekje is voornamelijk gericht op de kleinere spaarders. Zo kan je maximaal 100.000 euro parkeren op de Spaarrekening Plus.

Opmerkelijk: Drie van de vier grootbanken hebben de spaartarieven opgetrokken nadat de regering kritiek uitte op de lage spaartarieven. Nu is het enkel nog wachten op ING.

  • De spaarformules van die bank zijn wel rendabeler dan die van de concurrenten. Wie zijn geld op het gewone spaarboekje parkeert, ontvangt vandaag al een vergoeding van 1 procent. Dat is 10 basispunten meer dan wat je bij Belfius ontvangt, en volgende maand zal krijgen van KBC. De rente is ook een tweevoud van het toekomstige tarief van BNP Paribas Fortis.
  • ING biedt, net zoals zijn concurrenten, een alternatieve spaarrekening aan. Wie zijn geld parkeert op de rekening Tempo Sparen ontvangt 1,5 procent. Dat is de meest lucratieve formule van alle grootbanken.
    • Kanttekening: Je kan maximaal 500 euro per maand sparen. Het is dus niet mogelijk om al je spaargeld in één keer op die rekening te parkeren en zo optimaal te genieten van die hogere rente.

Hoe dan ook moeten de grootbanken nog altijd de duimen leggen voor de kleinere spelers. Zo telt ons land zes spaarboekjes die gepaard gaan met een rente van minstens 2 procent. Die worden allemaal aangeboden door de nichespelers.

Concurrentie overheid

In de marge: Intussen plant de overheid de uitgifte van een eenjarige staatsbon om de concurrentie aan te gaan met de spaarboekjes. Bedoeling is om de banken onder druk te zetten om de rentes verder te verhogen.

  • “Het optrekken van de spaarrente is een goede eerste stap, maar we moeten nog meer doen. Wat extra concurrentie op de markt is noodzakelijk. Concurrentie die ervoor zorgt dat mensen makkelijker van de ene bank naar de andere bank overstappen, maar ook concurrentie in het product zelf”, zei Vincent Van Peteghem, minister van Financiën, onlangs in een gesprek met onze site.
  • Van Peteghem wil daarbij de roerende voorheffing uitzonderlijk verlagen van 30 naar 15 procent om zo het nettorendement een boost te geven. De rente zou gekoppeld worden aan de rente op Belgische overheidsobligaties met een looptijd van een jaar. Op basis van de actuele rentestand zou de staatsbon een nettorendement van 2,71 procent kunnen opleveren, indien de roerende voorheffing 15 procent bedraagt. Zoniet, daalt het rendement tot 2,23 procent.

(nd)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.