BNP Paribas Fortis boekt 14 procent meer winst

In 2019 heeft de bank 2,21 miljard euro winst gemaakt. Het gaat om een stijging van 14,5 procent ten opzichte van 2018, zo maakte BNP Paribas Fortis vrijdagochtend bekend.

De omzet van BNP Paribas Fortis kwam in 2019 uit op 8,036 miljard euro, licht onder het resultaat van vorig jaar (-0,2 procent). Exclusief niet-recurrente posten – zonder de verkoop van dochter Von Essen Bank en bij contante wisselkoersen – gaat het wel om een stijging met 4,1 procent.

In België namen de recurrente inkomsten licht af (-0,4 procent). Als gevolg van de aanhoudende lage rentevoeten staan de marges op de deposito’s van de Belgische bankactiviteiten onder druk. De kredietenportefeuille van de Belgische bankactiviteiten nam met 4,4 procent toe tot 110,8 miljard euro. De totale deposito’s stegen met 5,1 procent tot 131,1 miljard euro.

In de andere bedrijfsactiviteiten namen de recurrente inkomsten toe met 9,2 procent, met name dankzij groei in Luxemburg en Turkije, en bij leasingdochter Arval, Leasing Solutions en Personal Finance.

Volgens CEO Max Jadot zette BNP Paribas Fortis een ‘goed resultaat’ neer. ‘We konden de aanhoudende neerwaartse druk van de lage rentetarieven in België compenseren met grotere volumes, hogere commissie-inkomsten en inkomstengroei bij de andere activiteiten’, zegt hij. ‘Op operationeel vlak lukte het ons de kostenstijging tot 2 procent te beperken door onder meer efficiëntiebevorderende maatregelen te nemen’. Het gaat onder meer om ‘de verdere rationalisering van ons kantorennet’.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20