BND: Tekort aan smartphones in Rusland

Binnen twee tot drie maanden zullen er in Rusland geen smartphones van de westerse fabrikanten Apple en Samsung meer verkocht kunnen worden. De voorraad zal dan uitgeput zijn, staat te lezen in een rapport van de Duitse Federale Inlichtingendienst (BND).

Tekorten in de mobiele telefoniesector zullen maken dat de “westerse levensstijl niet langer volgehouden zal kunnen worden’, aldus de auteurs. Apple en Samsung zijn samen goed voor ongeveer de helft van de smartphoneverkoop in Rusland.

Al kort na de invasie van Oekraïne zou een tekort aan de betrokken goederen en “lege schappen” in de detailhandel zijn gesignaleerd.

De Russische overheid beval daarop aanbieders van mobiele telefonie het mobiele verkeer te beperken door ongelimiteerde data-abonnementen te beperken.

Ondertussen worden via parallelle distributiekanalen smartphones ingevoerd die niet door de fabrikanten zijn toegestaan.

China houdt de boot af

Verwacht wordt dat China een deel van het verlies van westerse smartphones zal opvangen, al hebben insiders daarbij grote vraagtekens. Bedrijven als Huawei, Xiaomi en Oppo reageren terughoudend. Dat is een gevolg van de toegenomen wisselkoersrisico’s en de westerse economische sancties. Voormelde bedrijven wachten vooralsnog de verdere evolutie van de gevechten in Oekraïne af.

Aanzienlijke achteruitgang in de digitalisering van het dagelijks leven

“Door het toenemende economische isolement van Rusland en het gebrek aan vervangingsopties door lokale leveranciers, mag een aanzienlijke achteruitgang in de digitalisering van het dagelijks leven binnen de Russische samenleving worden geanticipeerd.”

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20