BMW stelt wagen voor die van kleur verandert

BMW heeft op de techbeurs CES in Las Vegas een wel zeer opvallende wagen voorgesteld. Het gaat om een conceptwagen die de naam iX Flow heeft gekregen. Wat maakt de auto zo bijzonder? Hij kan van kleur veranderen. De autoproducent heeft geen plannen aangekondigd om die technologie op de markt te brengen.

BMW heeft op de techbeurs CES (Consumer Electronics Show) in Las Vegas uitgepakt met een conceptwagen die van kleur kan veranderen. De wagen heeft de naam iX Flow gekregen en is een elektrische SUV.

Elektronische inkttechnologie

Deze wagen is weliswaar niet bedoeld om op de markt te komen, aangezien het een prototype is om de aandacht te vestigen op de technologie. BMW heeft overigens geen plannen aangekondigd om die technologie bij andere wagens te gebruiken.

Maar hoe gaat dit in zijn werk? De wagen is als het ware gewikkeld in een speciale laag bestaande uit dezelfde soort elektronische inkttechnologie die in elektronische lezers wordt gebruikt. Elektrische signalen brengen door elektroforetische technologie verschillende kleurpigmenten naar het oppervlak, waardoor de laag rond de wagen de gewenste kleur krijgt. Het is mogelijk om de volledige wagen van kleur te doen veranderen, of om verschillende onderdelen een andere kleur te geven.

“Maakt de wagen zuiniger”

Adrian van Hooydonk, hoofd design bij BMW, omschreef de conceptwagen als “een geavanceerd onderzoeks- en designproject”. Alhoewel de wagenproducent momenteel nog geen plannen heeft aangekondigd om de technologie op de markt te brengen, noemt Stella Clarke, projectleider van iX Flow, in een persverklaring enkele voordelen op van een wagen die van kleur kan veranderen.

“Dit geeft om te beginnen de bestuurder de mogelijkheid om verschillende facetten van zijn persoonlijkheid of emoties uit te drukken. En dat telkens wanneer hij of zij achter het stuur kruipt”, klinkt het.

Violgens Clarke kan de technologie de wagen ook zuiniger en comfortabeler maken. “Op warme dagen kan een witte carrosserie de warmte weerkaatsen, waardoor de interieurtemperatuur comfortabel blijft en er minder airconditioning nodig is. Omgekeerd absorbeert een zwarte carrosserie meer warmte en helpt het de interieurruimte warm te houden op koude dagen, waardoor de behoefte aan verwarming afneemt”, luidt de verklaring.

(lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.