Blijft Hongkong tot 2024 in quarantainemodus?

Omwille van de strikte coronamaatregelen van de Chinese overheid zou Hongkong zijn economie pas in 2024 volledig kunnen openstellen aan de buitenwereld. Het strikte beleid zorgt er echter voor dat de Chinese metropool zijn aantrekkingskracht als financiële grootstad verliest. Dat schrijft het persagentschap Reuters.

De Europese Handelskamer in China vermoedt dat de Chinese overheid vast blijft houden aan haar strikte pandemiebeleid. Aangezien de Chinese coronavaccins niet genoeg bescherming zouden bieden tegen de Omikron-variant, acht Peking het noodzakelijk om de strenge reismaatregelen nog voor een lange tijd te handhaven. Hierdoor vreest de Handelskamer dat Hongkong zijn status als internationale financiële hub zal verliezen.

Sinds januari raast een nieuwe besmettingsgolf door China, waardoor ook Hongkong getroffen is. De beslissing van de Hongkongse overheid om 2.000 hamsters uit te roeien die mogelijk met het coronavirus besmet waren, bewijst hoe ver de Chinese overheden gaan om het virus op alle mogelijke manieren in te dijken.

Zoektocht naar Chinees mRNA-vaccin

De huidige Chinese vaccins zijn gebaseerd op de klassieke methode, waarbij een geïnactiveerde versie van het virus wordt ingespoten om een immuunreactie uit te lokken. Die klassieke methode blijkt echter geen voldoende bescherming te bieden tegen het coronavirus, zeker niet tegen besmetting van de Omikron-variant.

Daarom is de kans groot dat China zijn zero-Covid-beleid blijft doorvoeren, tot het land een eigen mRNA-vaccin heeft ontwikkeld. Die mRNA-vaccins (zoals Pfizer en Moderna) bieden wel voldoende bescherming, maar de farmaceutische sector in China staat nog niet zo ver in de ontwikkeling van zulke vaccins. De Europese Handelskamer schat dat het tot 2023 of zelfs 2024 kan duren vooraleer een Chinees mRNA-vaccin in omloop is. Tot die tijd vermoedt de Handelskamer dat de overheid bij elke uitbraak meedogenloze lockdowns zal invoeren en zal weigeren de inreisbeperkingen te versoepelen.

Als dat het geval is, zou er volgens de Handelskamer een cascade-effect ontstaan van bedrijven die Hongkong vaarwel zeggen. “We verwachten een exodus van buitenlanders, waarschijnlijk de grootste die Hongkong ooit heeft gezien en in absolute termen een van de grootste voor elke stad in de recente geschiedenis”, klinkt het onheilspellend.

Eerder deze week klonken al zorgwekkende signalen vanuit de financiële sector over de braindrain.

(mah)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.