In Peking is de zon blauw door vervuiling van tweede zandstorm

De Chinese hoofdstad Peking kreeg dit weekend te maken met een tweede zandstorm met nogmaals allerlei zichtbare apocalyptische resultaten. Ditmaal is de hemel volledig geel en de zon blauw. De luchtkwaliteitsindex van de stad staat op dit moment boven de 500, wat extreem schadelijk is voor de menselijke gezondheid.

Terwijl de vorige zandstorm Peking amper twee weken geleden nog onderdompelde in een oranje gloed, wordt de stad nu bedekt door een onheilspellende gele gloed die de zon blauw kleurt.

De zandstorm houdt ook lelijk huis in de provincies van Inner Mongolia, Shaanxi, Shanxi, Tianjin, Hebei, Liaoning en Jilin, volgens het staatspersagentschap Xinhua. De storm treft dus een bijzonder groot gebied in het Aziatische land.

‘Blijf binnen’

Het Meteorologisch Bureau van Peking waarschuwde alle 21,5 miljoen inwoners van de stad op zaterdag om dit weekend binnen te blijven indien mogelijk. Buiten de extreem hoge niveaus van luchtvervuiling, was er ook risico op bijzonder sterke rukwinden in de stad.

De luchtkwaliteit van de stad steeg zondag opnieuw boven de 500 op de luchtvervuilingsindex. Die was net naar een aanvaardbaar niveau gezakt na de zandstorm van midden maart. Als het niveau zo hoog staat, dringt er elk uur een hoog aantal luchtvervuilingsdeeltjes de longen binnen. 

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie mogen mensen elke dag maar 25 microgram van die deeltjes opnemen. Met een indexniveau boven de 500, komen er op 24 uur meer dan 200 microgram van die deeltjes in onze longen terecht. De situatie in Peking is dus extreem schadelijk voor de gezondheid van de Chinezen.

Blauwe zon

Op de Chinese sociale media gingen de bizarre neveneffecten van de zandstorm alvast viraal. Gebruikers van het platform Weibo (waar we vaak deels onterecht naar verwijzen als ‘de Twitter van China’) deelden massaal foto’s van de blauwe zon. 

De twee zandstormen zijn de ergste die Peking te verduren kreeg in zeker tien jaar, en bovendien uiterst zeldzaam, verzekerde Wang Ji, de topman van het klimaatcentrum van Peking.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20