De cryptovaluta staan op de rand van de implosie. Dat staat in een rapport van het onderzoeksbureau Juniper Research. Opgemerkt wordt dat een meerderheid van de parameters duidelijk op een nefast scenario voor de bitcoin en andere digitale munten wijzen. Een aantal economen had eerder al een problematische toekomst voor de cryptovaluta voorspeld.
In december vorig jaar bereikte de bitcoin een historisch recordniveau van bijna 20.000 dollar. Sindsdien heeft de munt echter 65 procent van zijn waarde verloren. Alleen al dit jaar heeft de bitcoin een verlies van 52 procent moeten slikken.
Handelsconflict
“In september werden nog 230.000 bitcoin-transacties per dag opgetekend, tegenover een dagelijkse trafiek van 360.000 operaties eind vorig jaar,” aldus Juniper Research. “De waarde van dit dagelijkse transacties in bitcoin is bovendien van meer dan 3,7 miljard dollar tot minder dan 670 miljoen dollar teruggevallen.”
Opgemerkt wordt dat de achteruitgang van de bitcoin een negatieve tendens voor de volledige sector van de cryptomunten weerspiegelt. In het eerste kwartaal van dit jaar werden nog voor 1,4 biljoen dollar transacties geteld, tegenover 1,7 biljoen dollar over twaalf maanden vorig jaar. Tijdens het tweede kwartaal viel die activiteit echter met 75 procent tot een bedrag van 355 miljard dollar terug.
“Wanneer gekeken wordt naar voorlopige resultaten voor het derde kwartaal, moet met een verdere terugval van 47 procent rekening worden gehouden,” zegt Juniper. “Er moet zelfs worden vastgesteld dat de sector niet heeft kunnen profiteren van de toenemende economische wrijvingen tussen China en de Verenigde Staten en de problemen rond het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie.”
“Normaal zouden dergelijke gebeurtenissen voor de cryptomunten een dankbare aanleiding zijn geweest om hun meerwaarde als een alternatief voor het traditionele financiële systeem aan te tonen. Dat is echter niet gebeurd.”
Piekniveau
“Indien de cryptomunten van deze ongunstige economische omstandigheden niet kunnen profiteren om hun meerwaarde te tonen en een herstel te realiseren, is het heel onwaarschijnlijk dat de sector alsnog een bloei zal kunnen boeken wanneer de huidige marktproblemen zijn opgelost,” benadrukt Windsor Holden, analist bij Juniper.
“Er moet dan ook met een verdere afkalving rekening worden gehouden. Gevreesd moet worden dat de industrie nooit meer zijn piekniveau van eind vorig jaar zal kennen.”
Holden wijst daarbij ook naar de houding van onder meer kredietkaartbedrijven en sociale media, die investeringen en reclame in de sector beperken of verbieden.
“Vele signalen wijzen erop dat de vraag naar cryptomunten de volgende periode gevoelig zal dalen, waarbij ook minder budgetten beschikbaar zullen zijn om in bitcoin te investeren,” aldus Holden.