Oog om oog: “Bitcoin-president” Nayib Bukele en zijn hondsbrutale aanpak van de misdaadbendes in El Salvador

El Salvador is de geschiedenis ingegaan als het eerste land ter wereld dat de cryptomunt Bitcoin als wettig betaalmiddel heeft ingevoerd. Maar de Centraal-Amerikaanse natie haalde vorig jaar ook de krantenkoppen om minder luchthartige redenen. Zo werd het land geteisterd door bendegeweld van de meest weerzinwekkende soort. De cryptogekke leider van het land, Nayib Bukele, hanteert een robuuste aanpak om de criminaliteit in te dammen. Dat hij daarbij volgens humanitaire organisatie Amnesty International de mensenrechten schendt, wordt hem door de modale Salvadoraan allerminst kwalijk genomen.

Waarom is dit belangrijk?

In 2015 gold El Salvador, met 105 moorden per 100.000 mensen, als het gewelddadigste land ter wereld. In 2019, Bukeles eerste jaar aan de macht, is het aantal moorden er met meer dan 50 procent gedaald. Ook 2020 en 2021 gaan als minder bloedige jaren de annalen in. Bukele dichtte de afname van de agressie toe aan het succes van zijn ‘Territoriale Controleplan’, dat onder meer - veel - meer geld voorzag voor leger en politie. Volgens de media had de president het echter in het geheim op een akkoordje gegooid met de gangs.

Opgemerkt: Van Bukeles populariteit kunnen de meeste politici maar dromen.

  • Zo keurde volgens een enquête eind vorig jaar maar liefst 87,8 procent van de ondervraagde stemgerechtigden in El Salvador zijn aanpak van de misdaad goed, waarmee hij de populairste president van het continent is. Misschien zelfs van de wereld, zo betoogt de Britse misdaadjournalist Ioan Grillo in een stuk op de opiniewebsite UnHerd.

De reden? De meedogenloze strijd tegen de georganiseerde misdaad die door d

Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20