Waarom heeft bitcoin plots de wind in de zeilen?

Waarom heeft bitcoin plots de wind in de zeilen?
Bitcoin – (Photo by Joan Cros/NurPhoto via Getty Images)

Nadat de koers van bitcoin (BTC) vorige week was gezakt tot minder dan 25.000 dollar, heeft de grootste cryptomunt op de markt opnieuw de kaap van 30.000 dollar gerond. Ook de andere crypto’s profiteren mee van die hausse. Wat is er aan de hand?

In het nieuws: Bitcoin wordt momenteel verhandeld voor iets meer dan 30.000 dollar.

  • Woensdag flirtte de cryptomunt zelfs met de grens van 31.000 dollar. Op het hoogtepunt die dag was de koers gestegen tot 30.749,45 dollar, het hoogste niveau sinds 14 april.
  • Dit is bijna het dubbele van de waarde aan het begin van het jaar. Toen wilden cryptobeleggers slechts 16.547 dollar op tafel te leggen voor de digitale munt.
  • De totale hoeveelheid BTC in handen van “illiquide entiteiten” steeg tot 15.207.843 tokens, een recordhoogte, volgens gegevens van Glassnode.
  • “We hebben een grote downtrend doorbroken die begon in april van dit jaar en ongeveer 2 maanden duurde. Als gevolg hiervan verwachten de meeste traders dat de koers zal verder stijgen tot minstens 32.000 dollar. Indien BTC door die grens breekt, kan de waarde verder stijgen tot 36.000 dollar en vervolgens tot 45.000 à 48.000 dollar”, zei Vijay Ayyar, hoofd internationale markten bij CoinDCX, het grootste cryptoplatform van India, tegenover de Amerikaanse nieuwssite CNBC.

Sneeuwbaleffect

De aanleiding: Vorige week diende de vermogensbeheerder BlackRock een aanvraag in om een bitcoin-ETF (spot) te creëren, die dus de prijs van de cryptomunt zou volgen.

  • Een ETF (Exchange Traded Fund) is een op de beurs verhandeld fonds dat belegt in een bundel effecten, zoals aandelen, obligaties of grondstoffen. Het is ontworpen om de prestaties van een specifieke index, sector of activaklasse te volgen.
  • BlackRock heeft Coinbase, een van de grootste cryptoplatforms, aangeduid als beheerder van de ETF. Dat is hetzelfde Coinbase dat in de nasleep van Binance is vervolgd door de SEC voor dubieuze praktijken, met name met betrekking tot de effectenregelgeving.
  • Ook andere vermogensbeheerders willen een ETF lanceren die de koers van BTC volgt. Fidelity, Invesco, Wisdom Tree en Valkyri hebben al een aanvraag voor zo’n tracker ingediend bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC.
  • Meer was er niet nodig voor Cameron Winklevoss, medeoprichter van cryptocurrency platform Gemini, om te zeggen dat financiële instellingen en particuliere beleggers nu volop BTC zullen hamsteren.
  • Hij wees erop dat het verwerven van bitcoins voordat de ETF’s op de markt komen vergelijkbaar is met investeren in een bedrijf vóór een beursgang en dat de mogelijkheden om bitcoins te kopen snel zal afnemen. Met andere woorden: spaar wat je kunt om zo snel mogelijk digitale munten te kopen.
  • Dat werd op Twitter bevestigd door Michael Saylor, voorzitter van MicroStrategy: “Het venster om de institutionele vraag naar bitcoin voor te zijn, sluit zich.”

Het sneeuwbaleffect: Het feit dat de financiële reuzen zich meer en meer toespitsen op de wereld van digitale activa maakt de cryptobeleggers alvast enthousiast.

  • “De opeenvolging van aanvragen om een bitcoin-ETF te creëren, zorgt voor optimisme op de markten”, legt Ayyar uit.
  • “We zagen dat deze beweging meer werd gedreven door pure spotaankopen dan door een korte liquidatiebeweging, wat heel gezond is”, klinkt het.

SEC zet bitcoin kracht bij

En er is meer: Bitcoin zal volgens de investeringsbank Berenberg ook profiteren van de kruistocht van de SEC tegen stablecoins, zoals USD Coin, en gedecentraliseerde financiering.

  • In het streven naar meer regulering richt de Amerikaanse toezichthouder zich vooral op effecten, terwijl bitcoin in de Verenigde Staten niet onder die definitie valt. Bitcoin wordt beschouwd als een gedecentraliseerd digitaal instrument dat niet wordt uitgegeven of gecontroleerd door een centrale entiteit.
  • Berenberg verwacht daarom dat bitcoin de uiteindelijke winnaar zal zijn van de strijd van de SEC tegen de stablecoins.
  • “De regulering zal waarschijnlijk resulteren in een Amerikaanse crypto-industrie die meer gericht is op bitcoin dan in de afgelopen jaren het geval was,” voorspelt de investeringsbank in een rapport.

(ns)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.