Bitcoin-miners hebben er een belabberd jaar op zitten; sommige hedgefondsen denken dat het allemaal nog net ietsje erger kan

Zowel de energiecrisis als de cryptocrash eisen hun financiële tol in de niche-industrie die het Bitcoin-mijnen nog steeds is. Hedgefondsen die een shortpositie tegen cryptominer-aandelen hebben lopen, kijken likkebaardend toe.

Waarom is dit belangrijk?

Bitcoin-miners spelen een cruciale rol in de cryptomarkt omdat zij nieuwe munten slaan. Ook zorgen zij voor de veiligheid van de onderliggende technologie, die berust op krachtige computers die wiskundige vergelijkingen oplossen. De cryptowinter is echter al zwaar geweest voor de delvers. Ze zagen hun winstmarges namelijk drastisch krimpen toen de Bitcoinprijs dit jaar met meer dan 50 procent zakte, de energieprijzen maar bleven stijgen en veel investeerders bijgevolg afhaakten.

In het nieuws: De cryptokritische zakenkrant Financial Times (FT) lijkt zich te verkneukelen in het feit dat veel hedgefondsen hun shortposities in aandelen van cryptomijnbouwbedrijven hebben verhoogd.

  • Wie short gaat, speculeert op een dalende beurskoers: de hedgefondsen denken dus dat voor veel mijnbouwfirma’s het financiële ravijn dreigt. Hun traject naar het faillissement zou nog korter zijn geworden na de implosie van cryptobeurs FTX.
  • De ‘short interest’, die weergeeft hoev
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20