Steve Wozniak, medeoprichter van Apple, heeft zijn enthousiasme voor Bitcoin nooit onder stoelen of banken gestoken. Hij is echter op zijn hoede voor andere cryptomunten, en NFT’s (non-fungible tokens). Volgens hem omdat ze niet zo “zuiver” zijn als Bitcoin, en vaak op de markt gebracht zijn door mensen met slechte bedoelingen.
Bitcoin is voor Steve Wozniak een unieke cryptomunt, omdat het “de enige is die puur goud is”. Net als het edelmetaal is Bitcoin een “opslagplaats van waarde”. Dat komt door de onderliggende technologie, die gebaseerd is op “wetenschap, wiskunde, logica en computerprogrammering”. Wozniak refereert vooral naar de voorraadcap, maar ook de mathematische codes die ’s werelds populairste digitale munt vormgeven.
Bitcoin “wordt niet bestuurd door een bedrijf. Het is gewoon wiskundig zuiver”, vertelde Wozniak vorig jaar oktober aan Yahoo News.
Een prijzenswaardige technologie
Dat de man die Steve Jobs hielp bij de ontwikkeling van een van de invloedrijkste techbedrijven in de geschiedenis de technologie van Bitcoin zou prijzen, lijkt nogal logisch. Afgelopen zomer al roemde Steve Wozniak de technologie van de cryptovaluta, door ze te omschrijven als “het meest verbazingwekkende wiskundige wonder”.
Wozniak prees de “wiskundige zuiverheid” en het feit dat Bitcoin “niet gemakkelijk kan worden gewijzigd door mensen die er controle over hebben”. Dit in tegenstelling tot de Amerikaanse dollar, die door de immense geldcreatie van centrale banken de voorbije jaren ten prooi is gevallen aan devaluatie.
De munt wordt vaak een “opslagplaats van waarde” genoemd, zoals goud, omdat de onderliggende technologie vervalsing voorkomt en een vaste voorraad in stand houdt.
Eén cryptomunt om ze allemaal te overheersen
Maar terwijl de medeoprichter van Apple erg enthousiast is over Bitcoin, is hij dat veel minder over andere digitale valuta’s. Volgens hem is de markt vergeven van allerlei soorten oplichterij. De popularisering van cryptomunten heeft geleid tot een stortvloed van nieuwe crypto- en NFT-projecten, waarvan sommige mogelijk het werk zijn van gewetenloze mensen.
“Er komen nu zoveel cryptomunten uit; iedereen heeft de middelen om een nieuwe te creëren”, stipte Wozniak aan. “Het voelt alsof ze gewoon een hoop geld innen van mensen die willen investeren in het prille begin, wanneer het een paar cent waard is.”
(lb/ns)