Nassim Nicholas Taleb, auteur van bestseller ‘De Zwarte Zwaan’, heeft in een interview met CNBC bitcoin een ‘gimmick’ genoemd. Hij denkt dat de koers van de cryptomunt te volatiel is om een effectieve valuta te zijn, en dat het geen veilige hefboom is tegen inflatie.
‘In principe is er geen verband tussen inflatie en bitcoin. Geen enkel. Je kunt hyperinflatie hebben en de bitcoin die naar nul gaat. Er is geen verband tussen de twee’, aldus Taleb.
‘Het is een prachtig opgezet cryptografisch systeem. Het is goed gemaakt, maar er is absoluut geen reden om het te koppelen aan iets economisch’, voegde Taleb eraan toe.
Hij zei dat bitcoin kenmerken heeft van wat hij ‘open en blote Ponzifraude’ noemt.
Een Ponzi scheme is een vorm van fraude waarbij oplichters geld stelen van investeerders en de diefstal maskeren door opbrengsten naar klanten te sluizen uit fondsen die zijn bijgedragen door nieuwere investeerders. Onlangs is trouwens één van de grootste Ponzi-oplichters uit de geschiedenis van Wall Street overleden.
Ooit positief, nu: ‘pure speculatie’
Taleb stond ooit positief tegenover de bitcoin, die in 2009 werd gecreëerd en in marktwaarde de grootste cryptomunt ter wereld is. Hij vertelde echter dat hij er ’door voor de gek werd gehouden’ omdat hij dacht dat het zich kon ontwikkelen tot een valuta die bij transacties wordt gebruikt.
‘Iets dat 5 procent per dag beweegt, 20 procent in een maand – omhoog of omlaag – kan geen valuta zijn. Het is iets anders’, zei Taleb, die een voormalige handelaar in derivaten is, en nu als wetenschappelijk adviseur werkt voor hefboomfonds Universa Investments.
‘Ik heb me erin ingekocht… niet om een waardestijging te realiseren, maar om een alternatief te hebben voor de fiatvaluta die door centrale banken worden uitgegeven: Een valuta zonder regering’, zei Taleb. ‘Ik realiseerde me dat het geen valuta zonder regering was. Het was gewoon pure speculatie. Het is net als een spel … Ik bedoel, je kunt een ander spel creëren en het een valuta noemen.’
Hoewel sommige bedrijven bitcoin accepteren als betaling voor goederen en diensten, waaronder Tesla, zijn er ook mensen in de cryptogemeenschap die denken dat het eigenlijk een waardepapier is. Bitcoin, waarvan de voorraad is afgetopt op 21 miljoen tokens, wordt omschreven als ‘digitaal goud’.
Gimmick van 1 miljoen dollar
De prijs van bitcoin is de afgelopen maanden inderdaad gestegen – van minder dan 11.000 dollar per eenheid in oktober tot een historisch hoogtepunt van bijna 65.000 dollar vorige week. Toegenomen institutionele aanvaarding wordt genoemd als een factor in de stijging.
In overeenstemming met zijn neiging tot wilde prijsschommelingen, is bitcoin in de dagen daarna gekelderd en brak uiteindelijk onder de 50.000 dollar per token op vrijdag. Dit was een daling van 23 procent in iets meer dan een week. De prijs is tot nu toe echter nog steeds met meer dan 70 procent gestegen, volgens cryptosite Coindesk.
Bitcoin heeft lange termijn prijsdoelen gekregen tussen de 400.000 en 600.000 dollar per token van sommige topbeleggers, waaronder Scott Minerd van Guggenheim Partners; anderen hebben zelfs hoger voorspeld dan dat.
Taleb suggereerde dat de prijs van bitcoin niet bepalend is voor zijn nu kritische mening, door te zeggen dat ‘bitcoin naar 1 miljoen dollar kan gaan’ en dat het zijn argument niet zou veranderen. ‘Dit zijn gimmicks. Je hebt bitcoin vandaag. Morgen heb je er misschien weer een. Ze komen en gaan, en er is geen systematisch verband tussen de gimmicks en de beweringen die ze doen’, voegde hij eraan toe.
Onroerend goed
Beleggers die zich zorgen maken over inflatie kunnen beter onroerend goed kopen dan investeren in bitcoin, zei Taleb. ‘Als je je wilt indekken tegen inflatie, koop dan een stuk land. Kweek er -bijvoorbeeld- olijven op. Dan heb je olijfolie. Als de prijs instort, heb je iets.’
‘Maar bitcoin, daar zit niks concreets aan vast. En de beste strategie voor beleggers is natuurlijk om dingen te bezitten die in de toekomst rendement opleveren. Met andere woorden, je kunt terugvallen op echte dollars die uit het bedrijf komen’, klonk het nog.
Taleb staat bekend om zijn gekruide uitspraken. Zo noemt hij de meeste journalisten ‘intellectuals yet idiots’. Hij haalde vorig jaar uit naar Elon Musk omdat hij ‘coronahysterie’ minimaliseerde, en gaat regelmatig een Twitter-conflict aan met opponenten. Eén van zijn beste vrienden is flamboyant evolutionair psycholoog Gad Saad.
In ‘De Zwarte Zwaan’, zijn bestseller uit 2007, onderzocht Taleb zeer onwaarschijnlijke gebeurtenissen en hun potentieel om ernstige gevolgen te veroorzaken.
Lees ook: Roubini : ‘Bitcoin is puur speculatieve bubbel, echte waarde is minder dan nul’
(tb)