Beleggers verlaten massaal fiatgeld: Bitcoin bereikt hoogste handelsvolume van afgelopen 3 maanden

Beleggers verlaten massaal fiatgeld: Bitcoin bereikt hoogste handelsvolume van afgelopen 3 maanden
(Getty Images)

Bitcoin lijkt steeds meer op een veilige opslag van waarde tijdens woelige economische tijden.

Tijdens de eerste helft van 2022 kreeg de cryptomarkt te maken met heel wat volatiliteit en forse waardedalingen. Zo verloor Bitcoin, ‘s werelds meest waardevolle cryptomunt volgens marktwaarde, meer dan de helft van zijn marktkapitalisatie op enkele maanden tijd.

Ondanks die heftige klappen, neemt het belang van investeerders in cryptomunten opnieuw toe. Volgens blockchain-gegevensbureau Santiment stond het totale dagelijkse handelsvolume van Bitcoin op 29 september zelfs op zijn hoogste punt in de afgelopen drie maanden. 

Die dag ging er op enkele gecentraliseerde cryptobeurzen zeker 42,68 miljard dollar aan Bitcoin over de digitale toonbank. Dit betekent dat er op één dag meer dan 2 miljoen Bitcoins van eigenaar veranderden. Dat zou bijna de volledige hoeveelheid Bitcoins zijn die vrij circuleert, aangezien 17,87 miljoen van de 19,12 miljoen Bitcoins die momenteel bestaan zich in de wallets van langetermijnbeleggers bevinden.

Bitcoin houdt goed stand tegenover koning dollar

Betekent dit dat de cryptomunt stilaan zijn beloofde rol als veilige opslag van waarde begint te vervullen, te midden van een ontluikende energiecrisis en inflatiestorm?

Dat valt nog te bezien. Hoewel de prijs van Bitcoin redelijk goed stand houdt en de afgelopen weken blijft schommelen tussen een koersniveau van 18.000 tot 21.000 dollar, zijn er ook al maanden lang geen spectaculaire rally’s meer te bespeuren. Centrale banken, die zich genoodzaakt zien om interestvoeten op te trekken om een inflatie-explosie te beteugelen, blijven de koers van Bitcoin neerdrukken, vermoeden experts. De huidige macro-economische situatie zou nog steeds te veel nieuwe beleggers wegjagen, denken de meesten ook.

De waarde van Bitcoin houdt wel goed stand tegenover de dollar, terwijl andere vormen van fiatgeld, zoals de euro, de Chinese yuan en het Britse pond, hun waarde zien verschrompelen tegenover het rijk van de dollar. Dat zou een signaal zijn dat beleggers fiatgeld willen dumpen en massaal Bitcoin inslaan, schrijft zakensite Finbold.

Op het moment van schrijven kost een Bitcoin zo’n 19.200 dollar. De totale marktwaarde van de cryptomunt komt neer op zo’n 368 miljard dollar.

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.