Nasleep FTX-debacle: ’s Werelds grootste cryptobeurs stopte tijdelijk opnames van stablecoin USDC

Binance zette vandaag de opnames van USD Coin enkele uren stop omdat het bedrijf een ‘token swap’ aan het uitvoeren was. Hierbij wordt een digitale valuta ingewisseld voor een andere zonder dat er fiatgeld bij komt kijken.

Waarom is dit belangrijk?

Het omvallen van de cryptobeurs FTX en de arrestatie van zijn oprichter Sam Bankman-Fried (SBF), doet ook bij cryptobeleggers die bij andere exchanges zitten, alarmbellen afgaan.

In het nieuws: Binance stopte de opnames van stablecoin USD Coin nadat klanten gisteren voor meer dan 2 miljard dollar aan crypto van zijn platform hadden gehaald, volgens gegevens van blockchaindatafirma Nansen.

  • Het was de mediagenieke CEO van het bedrijf, Changpeng ‘CZ’ Zhao, die vandaag het bericht van de bevroren opnames de wereld instuurde, via Twitter. De “token swap” werd uitgevoerd om de voorraad van de aan de Amerikaanse dollar gelinkte cryptomunt aan te vullen, zo liet CZ weten.
    • Over de bank run: “Wat USDC betreft, hebben we een toename van opnames gezien”, klonk het.
    • Maar: Binance heeft fiatgeld van een bank in New York nodig om een deel van de reserves van stablecoins Paxos Standard en Binance USD in te ruilen voor USDC, zodat het bedrijf voldoende munten in bezit heeft om opnames mogelijk te blijven maken, voegde CZ eraan toe.
    • “De banken zijn nog een paar uur niet open”, meldde de Binance-topman nog. “We verwachten dat de situatie zal worden hersteld wanneer de banken opengaan.”

Bescheiden bank run

Achtergrond: Binance is de afgelopen dagen geconfronteerd met vragen over de transparantie van zijn reserves. Het vertrouwen in cryptobeurzen daaromtrent was te voet gekomen, maar is sinds de FTX-implosie te paard gegaan.

  • Daarnaast was er een Reuters-bericht dat het Amerikaanse Ministerie van Justitie overweegt om Binance voor het gerecht te slepen, omdat het bedrijf tegen de Amerikaanse witwasgeving zou hebben gezondigd.
  • Binance ontkende echter alles, en beschuldigde het internationale persagentschap van valse berichtgeving.
  • Maar: aanleidingen genoeg, zo blijkt, voor een bescheiden bank run op de grootste cryptobeurs.

(evb)

Meer