Bijstandsverzekering auto

Met panne aan de kant van de weg staan, helaas het kan iedereen overkomen. Vaak dien je in dit soort gevallen de hulp in te roepen van een pechverhelpingsdienst en daar zullen, zeker als je geen lid bent van de betreffende organisatie, bepaalde kosten aan verbonden zijn. Om die reden heeft iedereen die een auto bezit, of er regelmatig in eentje rijdt, alle belang bij een degelijke verzekering die deze vorm van bijstand dekt. In elk geval zorgt een goede bijstandverzekering voor je auto ervoor dat je bij autopech minder kopzorgen zult hebben. Ondanks het belang van een dergelijke aanvullende verzekering weten echter nog steeds een heleboel mensen niet wat deze nu precies inhoudt.

Hoe gaat de pechverhelping in zijn werk?

Iedere bestuurder van een auto kan ergens op het Belgische wegennet te maken krijgen met een aanrijding, oneffenheden in de weg of één of andere vorm van autopech. Echt vreemd is dat overigens niet want met ongeveer 7 000 000 ingeschreven voertuigen kunnen de wegen in ons land worden beschouwd als zo goed als verzadigd. Veel mensen vragen zich echter af hoe zij zich kunnen wapenen tegen autopech, maar dit blijkt nooit helemaal mogelijk te zijn. Toch bestaat er wel een manier om een heleboel hoofdbrekens te voorkomen, namelijk door op zoek te gaan naar een goede bijstandsverzekering voor je auto en deze vervolgens zo snel mogelijk af te sluiten.

Tip: maak uw keuze

AanbiederGratis adviesBereken je winst (tip!)
Tip: bespaar tot 50% op je autoverzekering.Bereken nu hoeveel jij kan besparen.Berekenen
Tip: Geniet van 2 maanden gratis autoverzekering bij DVV.Berekenen
Tip: krijg 2 maanden gratis omnium voor je geëlektrificeerde wagen.Simuleer

Vanaf het moment dat je auto onder de dekking valt van de bijstandsverzekering kun je immers de hulpdienst dag en nacht bellen met een serieuze hulpvraag. De medewerker van de telefooncentrale zal dan direct een monteur in een takelwagen de weg opsturen om je te komen helpen. Op het moment dat er sprake is van een ernstig geval van autopech, en je auto dus niet ter plekke kan worden gerepareerd, dan zal je wagen naar de dichtstbijzijnde garage worden gesleept om daar te worden hersteld.

Als bestuurder wordt je dan, samen met eventuele passagiers door de hulpverlener thuis afgezet. Het is echter ook mogelijk dat de bijstandsverzekering voor je auto is uitgebreid met de optie voor een vervangende wagen als je eigen exemplaar niet direct hersteld kan worden. Deze auto krijg je dan voor een vooraf vaststaande periode in bruikleen zodat je je toch kunt verplaatsen, bijvoorbeeld om naar je werk te gaan. Overigens zal een bijstandverzekering voor je auto niet alleen tussenkomen in het geval van panne, maar ook als je betrokken bent geraakt bij een verkeersongeval en zelfs als je auto is gestolen.

Op welke bijstand kun je rekenen in het buitenland?

Het idee dat je samen met heel je familie met de auto verstrekt naar het buitenland en daar langs de weg komt te staan met autopech, is voor de meeste mensen al een ware nachtmerrie. Wanneer dit ook daadwerkelijk gebeurt, is het echter een geruststellend idee om te weten dat je op de bijstandverzekering die je af hebt gesloten voordat je vertrok. Op een dergelijk, behoorlijk stressmoment, sta je namelijk ver van je vertouwde omgeving en weet je soms niet meer wat je moet doen. Zeker als je de taal in het land waar je bent gestrand niet machtig bent, kan panne een enorm probleem zijn en de oplossing mijlen ver weg lijken. Gelukkig weten de medewerkers van de pechverhelpingsdienst de juiste wegen te bewandelen om je zo goed mogelijk weer op weg te helpen.

Na een eenvoudig telefoontje met de hulpcentrale zal er direct de pechverhelping in gang worden gezet en een monteur ter plaatste worden gestuurd. Deze deskundige zal er uiteraard alles aan doen om de problemen met je auto zo snel mogelijk te verhelpen of, indien dit niet direct mogelijk is, met een zo goed mogelijke oplossing te komen. Als je auto weggesleept moet worden, dan zal er gezocht worden naar een passende vervangend voertuig waar je een bepaalde periode gebruik van kunt maken. Ook zul je, samen met eventuele passagiers, naar huis of je uiteindelijke reisbestemming worden vervoerd. Natuurlijk zal de verzekeraar alles op alles zetten zodat je je reis voort kunt zetten met een gerust hart, en in het bijzonder zonder al te veel tijd te verliezen.

Bijstand als extra optie voor complete hulpverlening

Naast de bijstand bij bijvoorbeeld een ongeval in België, waarbij je auto niet meer in staat is om verder te rijden, kun je eveneens als extra optie bijstand bij een ongeval en pech in België, bijstand in het buitenland kiezen en zelfs bijstand aan familieleden in het buitenland, kiezen.

Door de vervangende auto die je tot je beschikking krijgt, op het moment dat je auto niet langer verder kan rijden als gevolg van een verkeersongeval of autopech, maar ook als je slachtoffer bent geworden van autodiefstal of een wagen die total loss is verklaard, dan kun je zowel in België als in het buitenland je reis toch vervolgen.

Bij auto in eigen land, of in het buitenland, dan zal op de eerste plaats worden geprobeerd om de problemen met het voertuig ter plekke te verhelpen. Wanneer dit niet mogelijk blijkt te zijn zal de auto weg worden gesleept naar de dichtstbijzijnde garage. Daarnaast dekt deze aanvullende bijstand ook andere onverwachte zaken waar je op reis mee te maken kunt krijgen, zoals:

  • bijstand aan de familieleden van de verzekerde als zij in het buitenland verblijven,
  • verlenen van medische bijstand,
  • repatriëring,
  • een vervroegde terugkeer, bijvoorbeeld door ziekte of een sterfgeval,
  • verlenging van de reis of het verblijf in het buitenland in noodgevallen.

In een heleboel gevallen is het ook mogelijk om, naast de vorm van bijstand, ook andere optionele verzekeringen af te sluiten. Op die manier kun je de dekkingsgraad aanpassen aan je persoonlijke behoeften. Optionele verzekeringen zijn bijvoorbeeld:

  • Bestuurdersverzekering die overgaat tot schadeloosstelling als er sprake is van lichamelijk letsel bij de bestuurder als gevolg van een verkeersongeval dat deze zelf heeft veroorzaakt.
  • Rechtsbijstandsverzekering zal de rechten van de bestuurder beschermen op het moment dat er sprake is van een geschil.
  • Omnium verzekeringsformules zullen je auto gedeeltelijk, of zelfs volledig, beschermen in het geval van schade.

Bijstandsverzekeringen vergelijken loont

In het algemeen worden er door verzekeraars een bijstandsverzekering voorgesteld. Maar helaas blijkt de in de praktijk de ene verzekering de andere niet te zijn. In sommige gevallen zal deze verzekering bijvoorbeeld in zijn begrepen als je een autoverzekering afsluit. Zo heeft Touring bijvoorbeeld standaard een bijstandverzekering in alle omniumformules opgenomen om haar klanten te verzekeren van de nodige bijstand in geval van autopech of als zij betrokken zijn geraakt bij een verkeersongeval. Als leek in de verzekeringswereld kan het echter vaak behoorlijk lastig zijn om een juiste keuze te maken. Het aanbod aan verzekeringen en mogelijkheden is immers zo groot dat je soms door het bomen het bos niet meer ziet en zelfs wel wat extra hulp kunt gebruiken. Deze hulp gaan we je bieden in de vorm van een handig overzicht van de meest aangeboden verzekeringsformules. Wanneer je namelijk wat meer van elke formule weet. Zal het maken van een keuze je in de regel wat minder zwaar vallen.

  • Beperkte omniumautoverzekering zal je verzekeren voor schade die aan je auto is veroorzaakt. In het bijzonder voor auto’s die ouder zijn dan vijf jaar is dit dan ook een ideale manier om je in te dekken tegen onverwachte kosten.
  • Uitgebreide omniumautoverzekering zal je verzekeren tegen schade die aan je auto is veroorzaakt en zal je de waarde van het voertuig terugbetalen als er sprake is van een total lossverklaring. Deze verzekeringsformule is vooral geschikt voor auto’s die ouder zijn dan drie jaar.
  • Volledige omniumautoverzekering zal je auto verzekeren tegen vrijwel alle denkbare risico’s. De waarden van het voertuig zal terug worden betaald als er sprake is van een total lossverklaring. In het bijzonder nieuwe auto zullen op deze manier uitermate goed verzekerd zijn.

De dekking van een beperkte omniumautoverzekering

  • Herstellen of vervangen van één van de autoruiten (soms met een eigen risico als je de schade niet laat herstellen door een erkend herstelbedrijf),
  • Gratis mobiliteitswaarborg in de vorm van een vervangende auto (niet altijd standaard in deze formule opgenomen)
  • Beschadiging of vernieling als gevolg van brand, zoals door een ontploffing, kortsluiting, blikseminslag of het blussen van het voertuig.
  • Beschadiging of vernieling als gevolg van (een poging tot) diefstal van de auto of toebehoren van het voertuig.
  • Beschadiging of vernieling als gevolg van natuurkrachten, zoals vallende rotsen of stenen, aardverschuivingen of –bevingen, storm, hagel, sneeuw, ijs, lawines, vulkaanuitbarstingen eb vloedgolven.
  • Beschadiging of vernieling als gevolg van een aanrijding met een dier.

De dekking van een uitgebreide omniumautoverzekering

  • Herstellen of vervangen van één van de autoruiten (soms met een eigen risico als je de schade niet laat herstellen door een erkend herstelbedrijf),
  • Gratis mobiliteitswaarborg in de vorm van een vervangende auto,
  • Beschadiging of vernieling als gevolg van brand, zoals door een ontploffing, kortsluiting, blikseminslag of het blussen van het voertuig.
  • Beschadiging of vernieling als gevolg van (een poging tot) diefstal van de auto of toebehoren van het voertuig.
  • Beschadiging of vernieling als gevolg van natuurkrachten, zoals vallende rotsen of stenen, aardverschuivingen of –bevingen, storm, hagel, sneeuw, ijs, lawines, vulkaanuitbarstingen eb vloedgolven.
  • Beschadiging of vernieling als gevolg van een aanrijding met een dier.
  • De auto is Total loss bij een verkeersongeval door een fout van de verzekerde.

De dekking van een volledige omniumautoverzekering

  • Herstellen of vervangen van één van de autoruiten (soms met een eigen risico als je de schade niet laat herstellen door een erkend herstelbedrijf),
  • Gratis mobiliteitswaarborg in de vorm van een vervangende auto,
  • Beschadiging of vernieling als gevolg van brand, zoals door een ontploffing, kortsluiting, blikseminslag of het blussen van het voertuig.
  • Beschadiging of vernieling als gevolg van (een poging tot) diefstal van de auto of toebehoren van het voertuig.
  • Beschadiging of vernieling als gevolg van natuurkrachten, zoals vallende rotsen of stenen, aardverschuivingen of –bevingen, storm, hagel, sneeuw, ijs, lawines, vulkaanuitbarstingen eb vloedgolven.
  • Beschadiging of vernieling als gevolg van een aanrijding met een dier.
  • De auto is Total loss bij een verkeersongeval door een fout van de verzekerde.
  • De reparaties en herstellingen aan de eigen auto worden vergoed bij:
  • Beschadiging van de auto na een verkeersongeval door een fout van de verzekerde,
  • Schade aan de auto als gevolg van vandalisme,
  • Schade aan de auto als gevolg van een verkeersongeval waarbij de andere partij zich schuldig heeft gemaakt aan een vluchtmisdrijf.

Tijdelijke bijstandsverzekering voor een auto

Autobezitters die maar één keer in het jaar met hun eigen voertuig op reis naar het buitenland gaan, kunnen een heleboel geld besparen door te kiezen voor een tijdelijke reisbijstandsvezekering af te sluiten. Op die manier betaal je dus alleen voor de periode van de reis en zul je uiteraard ook alleen dan gedekt zijn voor eventuele schade. Afhankelijk van de bestemming, de grootte van het reisgezelschap en de gewenste waarborgen, kan je in de regel al een dergelijke verzekering afsluiten vanaf enkele tientallen euro’s per week. Op het ogenblik dat je echter meerdere keren in een jaar op reis gaat naar het buitenland met je eigen auto, dan is het over het algemeen voordeliger om te kiezen voor een zogenaamde jaarpolis of jaarcontract. Dit soort bijstandverzekeringen kun je vandaag de dag bij een groot aantal verzekeraars afsluiten, onder andere bij Ethias, Touring en Europ Assistance, maar ook bij steeds meer banken als KBC en ING.

Kredietkaarten met bijstandsverzekering

Aan een groot aantal kredietkaarten is steeds vaker een gratis bijstandsverzekering gekoppeld. Bij Visa- en Mastercards zijn echter alleen enkele kaarttypes standaard met deze aanvullende verzekering uitgerust. Je moet er overigens voor waken dat je de reisbijstandsverzekering niet gaat verwarren met een reisongevallenverzekering. Deze laatstgenoemde verzekering is namelijk bij nagenoeg alle kredietkaarten inbegrepen, maar zal je geen dekking geven onderweg of op reis in het buitenland.

Om er zeker van te zijn dat de bijstandsverzekering bij een kredietkaart je de gewenste dekking geeft, dien je voor het afsluiten van een overeenkomst de algemene voorwaarden en de kleine lettertjes in het contract goed door te lezen. Hiermee kun je voorkomen dat je achteraf met onverwachte kosten en vervelende verrassingen of teleurstellingen te maken krijgt.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

12:00