Bijna 11.000 Hongkongers zijn in 2020 naar Taiwan verhuisd. Dat is bijna dubbel zoveel dan vorig jaar, nadat deze zomer de omstreden Chinese veiligheidswet werd ingevoerd.
Het democratische Taiwan trok al jarenlang Hongkongers aan die hun stad ontvluchtten voor de torenhoge huurprijzen. Maar de nieuwe nationale veiligheidswet die Peking in juni invoerde voor de voormalige Britse kroonkolonie heeft de exodus versneld. Die wet is gericht tegen activiteiten die China als subversief, separatistisch, terroristisch of als een samenzwering beschouwt.
Nieuw record
Zo steeg het aantal Hongkongers dat een kort verblijf in Taiwan aanvroeg van 5.858 in 2019 naar 10.813 vorig jaar. Aldus het Taiwanese Nationale Immigratie Agentschap.
Het vorige record stond op 7.506 in 2014 tijdens de prodemocratische protesten tegen Chinese inmenging in Hongkong, ook wel de ‘parapluprotesten’ genoemd. Toen trokken gedurende twee maanden meer dan tienduizend mensen de straat op om een algemeen kiesrecht te eisen van China.
Anonieme bronnen zeiden aan de Taiwanese krant Liberty Times dat het aantal Hongkongers dat vorig jaar naar Taiwan uitweek hoger zou zijn geweest als het coronavirus de situatie aan de grens niet had bemoeilijkt.
Steun Taiwan
Taiwan heeft echter geen asiel- of vluchtelingenwet en aanvaardt ook geen aanvragen voor migranten – uit vrees voor een mogelijke toestroom vanuit de oude Britse kolonie en het Chinese vasteland. Al kunnen Hongkongers er wel via achterpoortjes verblijven, bijvoorbeeld door verblijfsvergunning voor investeerders aan te vragen.
De Taiwanese president Tsai Ing-Wen heeft wel haar steun toegezegd aan de democratische beweging in Hongkong. Vorig jaar richte ze ook een nieuw bureau op dat zich bezighoudt met Hongkongers die op het eiland wensen te blijven.
Begin januari zijn er in Hongkong nog een vijftigtal prodemocratische activisten opgepakt op basis van de Chinese veiligheidswet. Onder de gearresteerden bevonden zich bekende kopstukken van de democratische beweging, onder wie de gewezen parlementsleden James To, Andrew Wan en Lam Cheuk Ting.
Lees ook: