Bij Vooruit legt men ‘sociale noodindex’ op tafel, meteen is indexsprong weg

Een lijvige nota van achttien pagina’s. Die werkte men bij Vooruit uit, om hun nieuwste idee te onderstutten: een sociale noodindex. Dat voorstel is meteen het antwoord van de socialisten op de discussie die losbarst rond de index.

  • Want bij de socialisten is men niet blind voor de macro-economische context: de inflatie in heel de eurozone staat torenhoog en er is grote zenuwachtigheid over de koopkracht van de burgers enerzijds, zeker met de hoge energieprijzen, en het concurrentievermogen van de bedrijven anderzijds.
  • Want België heeft, samen met Malta en Luxemburg, in Europa een wat unieke positie: automatisch past het indexmechanisme de lonen aan in dit land, als de inflatie een bepaalde norm overschrijdt. Meteen een enorme doorn in het oog van de werkgevers, die steen en been klagen, nu de inflatie naar meer dan 5 procent is geklommen.
  • Dat betekent dat er een kleine 4 procent loonsverhoging automatisch bijkomt, of 7,5 miljard euro extra kosten, zo redeneerden de werkgevers. Daar zoemde het de afgelopen week al over maatregelen: met name een indexsprong was een heel concrete gedachte.
  • Dat wilde men bij de socialisten absoluut vermijden. Niet toevallig is er vandaag een grote betoging van de vakbonden, net over het loonoverleg. De bonden blijven de wet van ’96 aanvallen, die dat loonoverleg regelt door te kijken naar de stijging van de lonen in de buurlanden. De vakbonden noemen die wet en vooral de aanpassingen van de regering-Michel ‘sjoemelsoftware’ en willen ze weg.
  • En kijk, dit weekend al riep PS-voorzitter Paul Magnette ook zijn brede partijtop samen voor strategisch overleg, aan de vooravond van de betoging. Volgens Le Soir riep hij ook op “massaal op die demonstratie aanwezig te zijn”. Voor de PS zal een indexsprong stuiten op bruut verzet vanuit hun rangen.
  • Aan Vlaamse kant heeft Vooruit een andere strategie. Conner Rousseau (Vooruit) legde dit weekend daar de ‘sociale noodindex’ op tafel: de aanval als beste verdediging. Want Rousseau wil wie meer verdient minder laten overhouden bij indexeringen. Een sociale correctie dus nog op de index, waarbij de laagste inkomens net meer vooruit gaan. Op die manier wil hij de hoge energieprijzen nog meer drukken voor de armsten.
  • Meteen is dat horror voor zowel Open Vld als CD&V: die willen niet de middenklasse nog meer raken. “De index geeft het inkomen van iedere werkende in deze tijden een forse boost. Er is geen nood om daarin opnieuw in te grijpen en de middenklassedie al ongeveer alles betaalt, te benadelen tegenover anderen. Op een bepaald punt wordt ‘solidariteit’ onrecht”, zo tweette Egbert Lachaert (Open Vld) meteen. Eerder moesten de liberalen in het energiedebat al slikken dat de enige echte maatregel tegen die meerkost het optrekken van het sociaal tarief was: de middenklasse kreeg niets.
  • “Blij dat de index ook voor de liberalen verworven is“, zo reageerde Conner Rousseau daarop. Bij de Vlaamse socialisten sprak men meteen van een “mission accomplished“: het debat is mooi verlegd.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20