Bij belastingverhoging zijn alle vzw’s gelijk, maar sommigen iets meer dan anderen

Bij belastingverhoging zijn alle vzw’s gelijk, maar sommigen iets meer dan anderen
Vlaams minister Hilde Crevits (cd&v) op bezoek bij een vzw – KURT DESPLENTER/BELGA MAG/AFP via Getty Images

Veel vzw’s moeten vanaf volgend jaar meer belastingen betalen. Maar sommige vzw’s krijgen een uitzondering: ze zijn dus net iets meer gelijk dan de anderen.

  • Toch slikken voor veel sportclubs, cultuurverenigingen of andere vzw’s: vanaf volgend jaar moeten een aantal een pak meer belastingen gaan betalen. Elke vzw die meer dan 50.000 euro aan activa heeft (en dat zijn er wel behoorlijk wat), krijgen een duurdere patrimoniumtaks te slikken, die progressief oploopt tot 0,45 procent.
  • De federale regering verdriedubbelde dat tarief, om de noodlijdende kas te spekken. Maar zo dreigen sportclubs die een eigen gebouw hebben, of cultuurverenigingen die een museum of schouwburg hebben, toch serieus te gaan moeten extra betalen.
  • Tot nu zat dat tarief op 0,17 procent taks op het patrimonium: gebouwen, beleggingen, cash of aandelen.
  • Heel opvallend: die bevoegdheden van sport en cultuur zitten natuurlijk bij de deelstaten. Als straks de budgetten van veel vzw’s niet meer kloppen, moeten die dus eerder bij de deelstaten gaan bedelen, dan bij de federale overheid. Hoe dan ook dreigen toegangskaartjes tot sportwedstrijden of concerten zo wel duurder te worden.
  • En meer: de vzw’s uit de zorgsector, zoals ziekenhuizen, rusthuizen en beschutte werkplaatsen, krijgen een uitzondering op de regel. Het valt moeilijk uit te sluiten dat ook hier de zuilen heel actief hun lobbymachine hebben laten draaien: veel ziekenhuizen zijn ofwel van de christelijke zuil (in Vlaanderen) of de socialistische zuil (in Wallonië). En voor hen geldt dus dat ze gelijk zijn aan elke andere vzw, maar toch een beetje meer gelijk dan anderen.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.