Donderdagavond stelde de Amerikaanse president Joe Biden dat het risico op een oorlog met kernwapens nog nooit zo hoog was sinds de Cubacrisis, zestig jaar geleden. Daarmee zet hij zijn eigen adviseurs in hun hemd: die blijven verkondigen dat een nucleair conflict nog ver weg is.
Joe Biden deed de uitspraken op een geldinzamelingsavond voor de Democratische partij in New York. Voor het eerst sinds de Cubacrisis hebben we een directe dreiging met het gebruik van kernwapens, als de zaken doorgaan op de ingeslagen weg”. Zestig jaar na die befaamde crisis, waarbij de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten dertien dagen lang met getrokken mes tegenover elkaar stonden, stevent de wereld opnieuw af op een kernwapencrisis, volgens de Amerikaanse president.
Armageddon
“Sinds Kennedy en de Cubacrisis is er nog geen dreiging van een ‘Armageddon’ (een allesvernietigende catastrofe, red.) geweest. Nu is er iemand die ik redelijk goed ken: Vladimir Poetin. Ik heb heel wat tijd met hem doorgebracht. Hij is niet aan het lachen als hij praat over het gebruik van tactische kernwapens, of chemische wapens, want zijn leger is heel waar aan het onderpresteren”, liet de president optekenen op de avond in New York.
Na Bidens uitspraken voelde het Witte Huis echter de nood om de woorden van de president wat te nuanceren. Persvoorlichter Karine Jean-Pierre gaf aan de aanwezige pers aan dat de VS geen nieuwe inlichtingen heeft dat Rusland een aanval met kernwapens voorbereid. “Hij (Biden, red.) versterkte wat wij zeiden, dat toont hoe serieus we deze dreiging met nucleaire wapens nemen”, opperde Jean-Pierre. “We hebben geen redenen gezien om onze eigen strategische nucleaire houding aan te passen, noch hebben we aanwijzingen dat Rusland zich voorbereidt om snel kernwapens in te zetten.”
“Eigen vrees geuit”
Met die uitspraken zet Biden zijn eigen adviseurs wel voor schut: die doen er net alles aan om niet te hard te doemdenken, en geven ook aan dat de nucleaire dreiging niet per se ernstiger is. Een week eerder had Jake Sullivan, de defensieadviseur van de president, net dat verkondigd. Ook de Wall Street Journal is kritisch voor de president, die volgens het dagblad met zijn uitspraken een fout maakt. “Hij is er vooral in geslaagd om zijn eigen vrees te uiten, wat niet de juiste boodschap is om naar Vladimir Poetin of het Amerikaanse volk te sturen”, staat te lezen in een opiniestuk van de redactie.
“Als hij (Biden, red.) echt schrik heeft voor een nucleaire escalatie, moet hij het Amerikaans volk wel meer uitleg bieden dan met wat doomsday-gepraat op een cocktail-party. Hij moet steun vergaren in het Congress en in de wereld om al het mogelijke te doen om Poetin af te schrikken. Een belangrijk deel van afschrikking in een democratie is het publiek voorbereiden voor de mogelijke gevaren. Zijn uitspraken nu hebben de Amerikanen nodeloos schrik aangejaagd, en kunnen zelfs de afschrikking ondermijnen”, zo stelt de zakenkrant fel.
(lb)