Dat gaf Amerikaans president Joe Biden zelf toe, aan bedrijven die hij bezocht. Met de Inflation Reduction Act (IRA) en de CHIPS and Science Act hoopt Biden om de toeleveringsketen voor cruciale technologie zoveel mogelijk binnenlands te houden. Dat moet voor meer jobs en minder afhankelijkheid zorgen.
Daarbij betreurde Biden dat de Verenigde Staten vroeger op de eerste plaats stonden, op vlak van onderzoek en ontwikkeling (O&O). Nu staat het land op de negende plaats, beweerde hij, terwijl China op tien jaar tijd van de achtste naar de eerste plaats gestegen zou zijn, zo citeerde Fox Business de president.
- Al bestaat er gegevens van de OESO die dit tegenspreken. Kijkend naar de uitgaven op vlak van O&O, zijn de VS koploper zowel qua nominale termen als per capita. Kijkend in procent van het bruto nationaal product, doet China het wel beter. Al staat het daar ook niet op de eerste plaats. België doet het bijvoorbeeld al beter.
- Ten slotte wou Biden de dominantie van China aankaarten, op vlak van de productie van grondstoffen die essentieel zijn voor heel wat producten. Hij had het onder andere over batterijen voor elektrische voertuigen en halfgeleiders.
- De bedoeling is om de volledige toeleveringsketen voor batterijen in de VS te krijgen. “We creëren een batterijgordel die zich uitstrekt van Michigan tot Georgia. Albemarle (een Amerikaanse lithiumproducent, red.) investeert in Chester County 1,5 miljard dollar in de verwerking van lithium voor batterijen van elektrische voertuigen.”
- Ook van de productie van halfgeleiders benadrukte hij het belang en zei dat die in de VS is teruggelopen van 40 procent van de wereldwijde vraag, naar 10 procent.
Bidenomics in actie
Met zijn Bidenomics legt de president veel focus op hernieuwbare energie. Ook daarvoor zijn heel wat grondstoffen nodig, aan de productiezijde voor bijvoorbeeld zonnepanelen en windturbines. Maar ook voor de consument, in de vorm van batterijen om die hernieuwbare energie op te slaan.
- Biden gaf vorige week aan dat nieuwe ondersteunende maatregelen van kracht waren om de productie van zonnepanelen terug in Amerika te krijgen. De president wil dat het hele land tegen 2035 op hernieuwbare energie draait.
- Volgens Biden is sinds de IRA al voor 11 miljard dollar aan investeringen in de groene energiesector aangekondigd. Bedrijven kunnen daar onder meer rekenen op belastingvoordelen.
- Het succes van Bidenomics zal volgens economen pas later dan vandaag zichtbaar zijn. “Dit gaat onze economie op allerlei manieren veranderen – op een klimaatvriendelijke, China-bestendige manier – maar dat is nog niet hetzelfde als het doen groeien”, zei Jason Furman, econoom bij Harvard en voormalig adviseur bij de Obama-regering. “Bidens voorstellen zijn behoorlijk goed, maar hebben relatief weinig te doen met de economie van nu”, zei Furman daarover tegen de Washington Post. (as)