Beyond Meat zet eerste Europese fabrieken in Nederland

De eerste Europese locaties van vleesvervangerbedrijf Beyond Meat zijn bekend. Er komen fabrieken in het Nederlandse Zoetermeer en Enschede. Recent opende er ook al een fabriek in Azië.

De Europese toekomst van Beyond Meat ligt in Zoetermeer en Enschede. Dat kondigt het vleesvervangerbedrijf zelf aan. De twee fabrieken krijgen elk een unieke functie.

Twee sites voor twee jobs

De uitvalsbasis van Beyond Meat komt in eerste instantie in Zoetermeer. Daar worden de burgers die nu in de supermarkten liggen, gemaakt en verkocht. Daarnaast komt er dus ook nog een site in Enschede.

Daar zullen eiwitten bewerkt worden op een bijzondere manier. Dat gebeurt nu al in Missouri, het hoofdkwartier van Beyond Meat. Nederland krijgt daar de Europese primeur.

Om aan de vraag te voldoen, zal Beyond Meat in Zoetermeer samenwerken met vleesverwerker Zandbergen. Er worden namelijk burgers en worstjes, volledig vegetarisch weliswaar, gemaakt.

Beyond Burger in Europa

De fabrikant van vleesvervangers ging van start in 2009 en is intussen een bekend merk voor vegetarische producten. De Beyond Burger en Beyond Sausage, de meestverkochte producten, worden in 75 landen verkocht. Door ook een fabriek in Nederland neer te poten, moeten de distributiekosten omlaag.

De nieuwe vestiging in Enschede is geen grote verrassing. In maart raakte bekend dat Beyond Meat een sojaloze, plantaardige burger wou gaan testen in Nederland. In de vestigingen van IKEA in Amsterdam en Amersfoort zou die verkocht worden. Hij is sojaloos en glutenvrij en zou volgens Beyond Meat nog meer op echt vlees lijken.

De ondernemers uit Los Angeles hebben enkele bekende investeerders, zoals Microsoft-man Bill Gates en acteur Leonardo Dicaprio. De coronacrisis had nauwelijks invloed op de expansie van Beyond Meat, integendeel. Het bedrijf draaide 140 procent meer omzet.

Meer