“Bevroren” dierentuinen en klonen: oplossingen om de biodiversiteit te redden?

Diersoorten verdwijnen zo snel dat wetenschappers steeds meer vertrouwen op cryogene monsterbanken om ze te bestuderen. Dit zouden wel eens onze laatste herinneringen aan de huidige biodiversiteit op aarde kunnen worden. Totdat de hoop op klonen werkelijkheid wordt?

Waarom is dit belangrijk?

Elk jaar is er wel ergens een laboratorium dat beweert in de nabije toekomst de mammoet weer tot leven te kunnen wekken door het klonen van DNA in gevonden resten. Maar in plaats van deze olifantachtige terug te brengen, lijkt het steeds waarschijnlijker dat genetica een essentieel instrument zal zijn om veel van de huidige soorten te behouden - en later misschien te redden - van totale uitsterving.

De zesde massa-extinctie

Achtergrond: Sinds 1970 zijn de populaties van zoogdieren, vogels, amfibieën, reptielen en vissen met gemiddeld 68 procent afgenomen, volgens het rapport ‘Living Planet 2020’ van het WWF.

  • Bijna een kwart (22%) van de zoogdiersoorten wordt met uitsterven bedreigd of is uitgestorven; 30% van de soorten neemt in aantal af, 25% wordt geacht stabiel te zijn en van 1,5% neemt het aantal toe, hoewel voor veel soorten de gegevens ontoereikend worden geacht. En di
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer