Alle beleggers de klos: zowel aandelen als obligaties duiken 13 procent lager in 2022

Alle beleggers de klos: zowel aandelen als obligaties duiken 13 procent lager in 2022
Wall Street – Getty Images

Min 13 procent. Dat was grosso modo het gemiddelde rendement van aandelen in 2022, zo blijkt uit een analyse door ING Nederland. En opmerkelijk: datzelfde percentage was ook het gemiddelde rendement van obligaties wereldwijd.

In het nieuws: Op de laatste handelsdag maken beleggers de definitieve jaarbalans op en die is in de meeste gevallen negatief.

Hand in hand: Het wereldwijde aandelenrendement, gemeten via de MSCI World All Countries Index, komt uit op 13 procent negatief, zo becijferde ING. De wereldwijde obligatie-index, de Bloomberg Global-Aggregate Total Return Unhedged, kwam, uitgedrukt in euro, eveneens uit op een negatief resultaat van 13 procent.

  • “De correlatie tussen aandelen en obligaties was in 2022 ongebruikelijk hoog. Dit wijst op een gemeenschappelijke oorzaak, namelijk het verhogen van de beleidsrente”, schrijft beursstrateeg Simon Wiersma.
  • Voor obligatiebeleggers was het een pijnlijk verlies, maar Wiersma wijst erop dat de totaalrendementen in de jaren voorafgaand aan 2022 ongebruikelijk hoog waren.
  • Iets gelijkaardigs gebeurde met aandelen: “De extreem lage rente van de afgelopen jaren had de waardering van een groot aantal aandelensectoren (te) hoog opgestuwd. Wat we zagen was vooral een correctie op die waarderingen.”

Waarde versus groei

Grote verschillen: Ook typisch voor het beursjaar 2022 is het grote verschil tussen waarde-aandelen en groei-aandelen.

  • Bij waarde-aandelen (value stocks) ligt de focus op hun intrinsieke waarde of boekhouding, die beleggers dan vergelijken met de waardering op de beurs. Zulke bedrijven zijn standvastige groeiers, zonder spectaculaire winststijgingen maar met stabiele dividenden. Denk aan energie- of voedingsmultinationals.
  • Bij groei-aandelen (growth stocks) staat de toekomstige groei centraal. Het dividendrendement is laag en de koers/winstverhouding hoog. Denk aan Big Tech.
  • Het verschil in performance tussen waarde-aandelen (+0,6 procent) en groei-aandelen (-24,7 procent) was in 2022 zeer groot. De grote techbedrijven werden ruim gehalveerd.

Wat brengt 2023?

Volgens Wiersma zullen beleggers meer dan vroeger gericht moeten kiezen. “Economisch zitten we in een periode van (soms gedwongen) veranderingen op het gebied van energie, technologie, geldbeleid, duurzaamheid en veiligheid. Er zal nieuw geld worden ingezet om oudere activa te vervangen. Dit betekent dat het contrast tussen winnaars en verliezers in 2023 best groot kan worden, net zoals het verschil tussen groei- en waarde-aandelen in 2022 was.”

(lb)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.