Beurs van Nieuw-Zeeland heeft last van cyberaanvallen

De Nieuw-Zeelandse beurs lag de voorbije nacht Belgische tijd twee keer plat. De oorzaak is een reeks cyberaanvallen. Dinsdag gebeurde al eens hetzelfde.

Drie keer werd de New Zealand Stock Exchange offline gehaald de voorbije beursdag. Om 11.20 uur Nieuw-Zeelandse tijd (1.20 uur Belgische tijd) en om 13.20 uur. Tussendoor kon er een uur gehandeld worden.

Het is niet de eerste keer dat zoiets gebeurt. Dinsdag moest de beurs al eens vervroegd sluiten om 16 uur. Meteen lieten uitbater NZX en de netwerkaanbieder Spark weten dat een zogenaamde DDoS-aanval aan de basis lag.

Bij een DDoS-aanval proberen hackers een organisatie plat te leggen door met zoveel mogelijk computers tegelijk haar website of systemen te bezoeken. Daardoor wordt de server overrompeld, kan hij de invloed niet meer aan en stopt hij met werken. Bij bedrijven als een aandelenbeurs kan dat tijdelijk tot een stevig omzetverlies lijden.

Fancy Bear

Woensdag zei een woordvoerder aan Nieuw-Zeelandse media dat het deze keer hetzelfde probleem leek te zijn. Rond 15 uur waren de problemen opgelost en kon de handel weer van start gaan gaan tot het einde van de dag.

De daders zijn nog niet gevonden, maar vorig jaar waarschuwde de Nieuw-Zeelandse cyberveiligheidsorganisatie dat Russische hackersgroepen het gemunt hadden op de Nieuw-Zeelandse financiële sector. Een groep genaamd Fancy Bear zou mails sturen naar financiële bedrijven waarin ze geld vragen om zulke DDoS-aanvallen te vermijden. Hoe langer ze wachten met betalen, hoe erger de aanvallen worden.

NZX gaat nu samen met de overheid op zoek naar de daders en volgt de problemen nauwgezet op.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20