Betaling 2.0: verdwijnt contant geld uit de samenleving?

Gaan we naar een wereld zonder contant geld? Betalen we straks alleen nog in cryptovaluta? Mark Barnett, Europees directeur bij Mastercard, tilt het tipje van de sluier op over de toekomst van betalen en deelt zijn visie voor de komende jaren.

Zullen we binnenkort met cryptocurrency betalen via Mastercard? 

Laten we eerst even verduidelijken waarover we het hebben als we praten over crypto. Er zijn free floating cryptocurrency, zoals Bitcoin. Deze cryptocurrency is niet interessant als betaalmiddel, omdat de waarde zo fluctueert. Maar er zijn ook stable coins, zoals digitale munten van centrale banken. Mark Barnett is er bijna zeker van dat die gebruikt gaan worden als betaalmiddel en een optie zullen worden bij Mastercard. 

Zal contant geld over tien jaar nog bestaan? 

Gedurende een zeer lange periode zullen we een klein beetje cash nodig blijven hebben. Mastercard heeft overigens niets tegen contant geld. Het is de taak van het bedrijf is om te zorgen voor elektronische betaaloplossingen, die zo veilig, gebruiksvriendelijk en beschermd zijn dat mensen deze willen gebruiken. Tijdens de recente crisis zagen we een grote toename in contactloze betalingen. Om die reden zien we dat veel mensen met hun bankpas stemmen als het om betalingen gaat. Mensen gebruiken niet alleen hun bankpas, maar ook hun apparaten. 85% van de betalingen op locatie zijn momenteel contactloos in Europa. 

Zijn plastic bankpassen al achterhaald? 

Nee, ze zijn zeker niet achterhaald. 85% van de transacties is contactloos. Ongeveer een vijfde daarvan, dus 20% van die 85%, wordt gedaan via apparaten. Dat kan je telefoon zijn, je horloge of een andere gadget. We zien dat aantal toenemen, maar logischerwijs willen mensen altijd de veiligheid van een plastic bankpas, voor het geval de batterij van hun telefoon of een ander apparaat leeg is. Dus de verwachting is niet dat de bankpas zal verdwijnen. Maar ook Mark Barnett denkt dat de wereld steeds digitaler wordt, en dat er in de toekomst steeds meer digitale betaalmiddelen gebruikt zullen worden. 

We zien dus veel veranderingen in betalingen. De Mastercard kaart is ons meer dan 50 jaar uitstekend van dienst geweest, maar nu zien we betalingen van het ene account naar het andere account en betalingen via blockchain. Mastercard zet in op al deze betaalwijze, omdat hun klanten zo vooroplopen als het gaat om betalingen. 

Welke veranderingen kunnen we verwachten op het gebied van betalingen?

Bankkaarten zijn ons ontzettend goed van dienst geweest, gedurende meer dan 55 jaar. Maar betalingen zijn aan het veranderen. Er zijn account-to-account betalingen die meteen verwerkt worden en er zijn cryptobetalingen, vooral met digitale munten van centrale banken en stable coins die werken met blockchain. Daarom investeert Mastercard hier allemaal in, om de klant zoveel mogelijk te kunnen bieden. De andere grote verandering is natuurlijk dat er een grote verschuiving van cash naar digitale betalingen is geweest. De bankkaart was en is daarin erg belangrijk.

Blijf je graag op de hoogte van betalingen in de toekomst? Mastercard biedt inzichten. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20