Betalen in crypto kun je voorlopig nog het meest in reissector

Toerisme en e-commerce zijn de industrieën die het meest vooroplopen als het gaat om de acceptatie van cryptomunten als betaling voor goederen en diensten. Dat blijkt uit een studie uitgevoerd door de site Traders of Crypto.

Koploper van de top 10 crypto-vriendelijkste industrieën, is de reissector volgens het onderzoek: zo accepteert 11,5 procent van de ondernemingen in die bedrijfstak digitale activa.

Met name reisboekingsbedrijf Expedia (EXP) heeft de weg geleid in crypto-adoptie: zo zijn klanten momenteel in staat om te betalen voor hotelboekingen met Bitcoin. Ook verschillende grote luchtvaartmaatschappijen hebben stappen gezet om cryptomunten te accepteren als betaling, waaronder AirBaltic, Norwegian Air (NAS), en LOT Polish Airlines, aldus het rapport.

E-commerce staat op de tweede stek, met 11,06 procent, terwijl non-profits en goede doelen de derde positie innemen, met 9,13 procent. In 2019 werd UNICEF de eerste VN-organisatie die cryptomunten ontving, vasthield en herdistribueerde.

Fastfoodketens en voetbalteams

De voeding- en dranksector was de vierde binnen de top 10, met 8,65 procent van de bedrijven die cryptobetalingen accepteerden. Gokken en detailhandel stonden op een gedeelde vijfde plaats met elk 7,2 procent. Entertainment, internetdiensten, financiën en cadeaukaarten rondden de top 10-lijst af.

Grote bedrijven die gretig experimenteren met crypto, zijn fastfoodketens als Burger King, McDonald’s en KFC. Zo heeft Burger King reeds proeven gedaan in Duitsland, Nederland en Venezuela, en is McDonald’s ermee bezig in El Salvador – het eerste land dat Bitcoin als wettig betaalmiddel heeft aangenomen. Kipketen KFC heeft dan weer opties om met crypto te betalen uitgeprobeerd in Canada.

Ook sportteams als het Italiaanse Juventus (voetbal), het Portugese Benfica (ditto) en de Miami Dolphins (American football) behoren tot de early adopters.

Het rapport zocht ook naar landen die de meeste cryptovriendelijke bedrijven herbergen. “De Verenigde Staten heeft veruit de meeste bedrijven die crypto accepteren, met 49,52 procent van de bedrijven in onze studie die het land thuis noemen”, aldus het rapport. Het Verenigd Koninkrijk was tweede op de lijst, gevolgd door Duitsland, Canada, Cyprus en Australië.

Bitcoin en Ethereum

Traders of Crypto voerde de studie uit door een verscheidenheid aan algemene en gespecialiseerde nieuwssites uit te kammen om zo een lijst op te stellen met bedrijven die cryptovaluta’s accepteren.

De bredere acceptatie “weerspiegelt een enorme verschuiving in de publieke perceptie van crypto, waarbij de waarde ervan eindelijk wordt gerealiseerd door zowel consumenten als bedrijven”, aldus Traders of Crypto in een toelichting.

“De adoptie van crypto staat echter nog in de kinderschoenen”, werpen de onderzoekers van de site op. Zo accepteren de bedrijven vooral Bitcoin, en “een, maximaal twee andere toonaangevende cryptomunten zoals Ethereum”, wordt Traders of Crypto geciteerd door Business Insider.

(evb)

Meer