Is een woning onbetaalbaar geworden? Jongeren kunnen kiezen uit 2 innovatieve woonconcepten

Voor vele jonge volwassenen dreigt huisvesting een financiële nachtmerrie te worden. Wie in de stad wil wonen, moet immers rekening houden met vastgoedprijzen die voor de meeste kandidaten onbetaalbaar zijn.

Uitwijken naar landelijke regio’s is een mogelijke oplossing, maar dan blijken vaak mobiliteitsproblemen een onoverkoombare handicap. Een aantal partijen werkt echter aan alternatieven die het mogelijk moeten maken om ook in de stad betaalbaar te wonen. Onder meer Pocket Living en Old Oak – twee projecten die in de Britse hoofdstad Londen werden opgezet – vormen daarvan een voorbeeld.

Pocket Living

Pocket Living bouwt woongelegenheden met één slaapkamer en een oppervlakte van 38 vierkante meter. De omvang van de panden kan worden vergeleken met één wagon van een Londens metrostel. De woningen worden in de fabriek van Pocket Living gebouwd en vervolgens naar een woonsite getransporteerd. Pocket Living zegt dat de woningen minstens 20 procent goedkoper zijn dan de normale marktwaarde. Omdat gewerkt wordt met modulaire eenheden kunnen residentiële sites door de technologie ook sneller worden ontwikkeld en afgewerkt. Pocket Living heeft inmiddels van het Londense stadsbestuur een opdracht gekregen voor de bouw van duizend woningen. Daarvoor is een budget van 150 miljoen pond vrijgemaakt.

Old Oak

The Collective gaat daarentegen uit van een collectieve benadering. In deze residenties is er geen sprake van zelfstandige appartementen, maar hebben de bewoners de beschikking over een persoonlijke ruimte van amper 12 vierkante meter. Daarin is meestal alleen plaats voor een bed en een kleine badkamer. Voor alle andere activiteiten kunnen gemeenschappelijke voorzieningen worden gebruikt. In de Old Oak, een pilootproject van The Collective in Londen, is daarbij onder meer sprake van een restaurant, een fitnesszaal, een bibliotheek en zelfs een bioscoop. Al die voorzieningen kosten de resident, de individuele ruimte inbegrepen, een maandelijkse huurprijs tussen 800 pond en 1.000 pond. Ook alle onkosten zijn in de prijs vervat. (mah)

Meer