Betaalbaar wonen blijft een probleem in Vlaanderen

Betaalbaar wonen blijft een probleem in Vlaanderen
Woning te koop – (Photo by NICOLAS MAETERLINCK/BELGA MAG/AFP via Getty Images)

De Vlamingen geven een aanzienlijk gedeelte van hun maandbudget uit aan hun woning. De situatie is vooral zorgwekkend voor alleenstaande huurders. Zij spenderen meer dan de helft van hun inkomen aan huur en energiekosten, leert de Vlaamse Woonbalans van de beroepsvereniging Embuild Vlaanderen.


Key takeaways

  • Hoewel de situatie lichtjes is verbeterd in vergelijking met 2023 spenderen de alleenstaande huurders nog meer dan 50 procent van hun inkomen aan hun woning.
  • Bij tweeverdieners die een woning kopen, overschrijden de hypotheek en energiekosten een derde van het inkomen.
  • Embuild Vlaanderen wijst erop dat je in principe niet meer dan 30 procent van het inkomen mag besteden aan een woning. “Zodra die kaap wordt overschreden, kunnen er betaalbaarheidsproblemen opduiken”, klinkt het.

In het nieuws: Een dak boven het hoofd kost de Vlaming behoorlijk wat geld.

  • Vooral voor alleenstaande huurders liggen die woonlasten erg hoog. Uit het onderzoek van Embuild Vlaanderen blijkt dat zij meer dan de helft van hun inkomen besteden aan huur en energiekosten.
  • Bij tweeverdieners die een woning kopen, overschrijden de hypotheek en energiekosten een derde van het inkomen.
  • De beroepsvereniging merkt wel op dat de situatie lichtjes is verbeterd tussen 2023 en 2024. Hoewel de huur- en woningprijzen in stijgende lijn gaan, zijn intussen de energieprijzen en de rente immers wat gedaald en de inkomens gestegen.
    • Daardoor besteden alleenstaande huurders gemiddeld niet langer 57 maar 53 procent van hun inkomen aan wonen.
    • Voor tweeverdieners die een woning kopen, ging in 2024 om 35 procent van hun inkomen naar hun woning, terwijl dat in 2023 nog 40 procent was.

Opgemerkt: Ondanks de lichte verbetering van de situatie maakt Embuild Vlaanderen zich zorgen.

  • “Het risico op betaalbaarheidsproblemen blijft acuut. Dat is voornamelijk het geval bij alleenstaanden”, klinkt het. “In principe mag je maximaal 30 procent van het inkomen spenderen aan een woning. Zodra die kaap wordt overschreden, kunnen er betaalbaarheidsproblemen opduiken.
  • Veel hangt ook af van de regio waar je woont. Nergens is wonen zo duur als in Knokke-Heist. In die kustgemeente spenderen tweeverdieners gemiddeld 77 procent van hun inkomen aan hun woonst.
    • In en rond Gent, Leuven, Antwerpen en de Brusselse randgemeenten wordt vaak de kaap van 40 procent ruim overschreden.
    • Het is goedkoper wonen in de landelijke gemeenten. In veel van de regio’s duikt de woonlast onder de 30 procent. Die gemeenten zijn vaak te vinden in West- en Oost-Vlaanderen en Limburg.
  • Voorts blijkt uit het onderzoek dat Vlaams-Brabant de duurste provincie is voor alleenstaanden die willen huren. De woonlast bedraagt maar liefst 61 procent. In West-Vlaanderen is dat een stuk lager met 51 procent.

Vlaming maakt zich zorgen over situatie woningmarkt

Ook dit: Er heerst een grote ongerustheid bij alle Vlaamse generaties over de betaalbaarheid van wonen.

  • 8 op de 10 Vlamingen verwachten dat de situatie op de woningmarkt in de komende jaren gaat verslechteren en dat wonen nog duurder wordt. Zij vinden dan ook dat betaalbaar wonen een prioriteit moet zijn van de overheid.
  • Meer dan 70 procent vindt dat een traag vergunningenbeleid woningbouw niet in de weg mag staan en dat complexe procedures best vereenvoudigd worden.
  • Uit een recent onderzoek van de grootbank ING blijkt dat er tegen 2030 maar liefst 475.000 woningen moeten bijkomen in België om iedereen te huisvesten. Er is vooral een nood aan kleinere, toegankelijke en betaalbare woningen.
    • Ook Embuild Vlaanderen is ervan overtuigd dat er meer woningen nodig zijn. “Er komen in Vlaanderen te weinig woningen bij om de groeiende vraag te beantwoorden. Dat komt door de demografische groei, gezinsverdunning en migratie. Tegen 2040 stijgt het aantal huishoudens van 3 miljoen naar 3,3 miljoen. Al deze mensen moeten een woning vinden, terwijl het aanbod achterblijft”, klinkt het.
    • “Ook de vergunningen voor nieuwbouw gaan in dalende lijn en intussen liggen die bijna 30 procent lager dan drie jaar geleden. Projectontwikkelaars en particuliere bouwheren dienen minder projecten in, of ze worden vertraagd door lange procedures en strengere regels”, gaat de beroepsvereniging verder.
    • Embuild Vlaanderen heeft samen met meer dan 60 ondertekenaars, waaronder de Gezinsbond en Initia (vereniging van Vlaamse woonmaatschappijen), vorige maand een open brief geschreven om het probleem aan te kaarten.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.

05:00