Beschoot Oekraïne opnieuw een luchtmachtbasis op de Krim?

Beschoot Oekraïne opnieuw een luchtmachtbasis op de Krim?
Volodymyr Zelensky – foto: Getty Images

Oekraïne slaagt er telkens weer in doelwitten te raken die eigenlijk buiten het bereik van de eigen raketten liggen. Nu zou de luchtmachtbasis van Dzjankoj op de Krim geraakt zijn.

Waarom is dit belangrijk?

Oekraïne zweert er heilig bij dat de Krim vroeg of laat terug Oekraïens grondgebied wordt. Ondertussen gebruikt Rusland de luchtmachtbasissen op het schiereiland om de Oekraïense linies te bestoken met vliegtuigen- en helikoptergeschut. Op het schiereiland wanen de Russen zich onaantastbaar, ver buiten het bereik van de Oekraïense raketten. Maar niets is minder waar.

In het nieuws: Heeft Oekraïne de luchtmachtbasis van Dzjankoj geraakt?

  • Volgens geruchten, verspreid door verschillende Twitteraccounts die de oorlog op de voet volgen, vonden hevige explosies plaats in de buurt van Dzjankoj, een stad in het noorden van de Krim. Het Oekraïense Telegramkanaal Crimean Wind bericht over explosies op de nabijgelegen luchtmachtbasis. Op gedeelde video’s vallen de explosies ook waar te nemen, al kan niet worden bevestigd of het om actuele feiten gaat.
  • “De Russische luchtafweersystemen zijn waarschijnlijk aan het werk”, staat nog te lezen op het kanaal. Later werd toegevoegd dat “volgens onze bronnen, een aanval werd uitgevoerd op de militaire basis”. Naar verluidt zaten heel wat inwoners van de nabijgelegen stad ook tijdelijk zonder elektriciteit.
  • Een aanval op de luchtmachtbasis zou een zware klap betekenen voor Rusland, dat de basis gebruikt als hoeksteen voor de luchtaanvallen op de Oekraïense linies. Op satellietbeelden van 5 oktober zijn vier Sukhoi Su-25-jachtvliegtuigen, een Iljoesjin Il-76 en meer dan zestig helikopters te zien op de basis. Naar verluidt stonden op het moment van de explosies meer dan tachtig toestellen op de basis. Ook werd de basis gebruikt door Iraanse soldaten van de Revolutionaire Garde, om Russische soldaten op te leiden met drones te vliegen.
  • Het is niet de eerste keer dat Dzjankoj het doelwit is van een aanval. Op 15 augustus werd een munitiedepot vlakbij de stad, op de kruising van twee belangrijke spoorwegen, getroffen. Volgens het Oekraïense leger sneuvelden daarbij 23 Russische soldaten, een Russische houwitser en zeven legervoertuigen.

De details: De Krim is niet meer veilig. Maar hoe slaagt Oekraïne erin deze doelwitten te raken?

  • Oekraïne heeft al een lange staat van dienst, als het aankomt op aanvallen op de Krim. Zo was er de luchtmachtbasis van Saki, waar negen Russische jets (totaalwaarde: 230 miljoen dollar) in rook opgingen.
  • Ook de voornaamste stad en uitvalsbasis van de Russische marine, Sebastopol, wordt nu en dan aangevallen. Recent nog waren er de drone-aanvallen, waarbij Oekraïne met drones in de lucht en in het water enkele Russische oorlogsbodems wist te beschadigen.
  • Daarnaast zijn er nog de explosies op de Krimbrug: die werden volgens de laatste informatie veroorzaakt door een vrachtwagen, die geladen met explosieven over de brug reed. Er werd lange tijd gedacht dat Oekraïne achter de aanslag zat, met raketten of dronebootjes. Hiervoor is echter te weinig bewijs.
  • Toch is het opmerkelijk dat Oekraïne erin slaagt verschillende aanvallen te doen lukken op het schiereiland, terwijl dat net buiten het bereik van het Oekraïense raketvuur ligt. Verschillende Oekraïense topfunctionarissen gaven eerder al aan dat een elite-eenheid van Oekraïense partizanen zeer actief is op de Krim, wat ook nu de meest voor de hand liggende piste lijkt.
  • Tegelijk moet wel opgemerkt worden dat Oekraïne sinds deze maand misschien wel beschikt over nieuwe raketten voor GLMRS-raketsystemen. de GLMRS-ER-raket heeft een bereik van 150 kilometer, en kan daarmee net tot aan Dzjankoj reiken. Bekend is dat de Verenigde Staten, de eigenaar van het systeem, testen zou uitvoeren met de nieuwe raket. De kans bestaat dat de Krim nu werd gekozen als testgebied.

(evb)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.