Beschikt Polen binnenkort over de Oekraïense wonder-raketsystemen?

Polen wil maar liefst 220 HIMARS-raketsystemen kopen van producent Lockheed Martin. De toestellen, geleverd door het Amerikaanse leger, bewezen de afgelopen maanden hun waarde al op het strijdveld in Oekraïne.

Waarom is dit belangrijk?

Het Oekraïense leger is bijzonder blij met de HIMARS'en. De systemen kunnen salvo's van zes raketten per keer lanceren, die zeer precies neerkomen op hun doelwitten. Zo slaagde Oekraïne er al in om bruggen, tankkolonnes of munitiedepots op te blazen met de raketten. De oorlog wakkerde de kooplust aan bij verschillende andere landen.

In het nieuws: Polen heeft al een bestelling geplaatst voor 20 systemen, die vanaf 2023 moeten worden geleverd. Met producent Lockheed Martin wordt nu bekeken om er nog eens 200 bij te bestellen.

  • Een deal is er nog niet, maar dat lijkt slechts kwestie van maanden. De massale aanwezigheid van Amerikaanse troepen in het land speelt een grote rol: niet enkel kunnen Amerikaanse en Poolse troepen met hetzelfde materiaal werken, ook kan Polen indien nodig raketten gebruiken uit de Amerikaanse
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20