Berucht bankmerk KB Lux nu helemaal begraven

De Luxemburgs-Qatarese bankengroep KBL wijzigt zijn naam in Quintet. KBL is bij de oudere beleggers bekend als KB Lux, dat midden jaren negentig in opspraak kwam met dubieuze fiscale constructies voor zijn Belgische klanten.

KBL is in het collectieve geheugen verbonden met de KB Lux-belastingaffaire, mogelijk de grootste fiscale fraudezaak ooit in ons land. De Kredietbank, een voorloper van KBC, zou samen met haar Luxemburgse zusterbank duizenden Belgische klanten systematisch geholpen hebben om belastingen te ontduiken.

De Kredietbank Luxembourgeoise, of KB Lux in de volksmond, werd een populaire bestemming voor heel wat Belgen, die er soms een daguitstapje naar hartje Luxemburg van maakten. De vermeende fraude werd na een jarenlange procedureslag echter nooit bewezen. Het KB Lux-proces draaide op helemaal niets uit wegens procedurefouten met het bewijsmateriaal.

Nieuwe merknaam

KBL maakt al jaren geen deel meer uit van de groep-KBC, want de vermogensbank werd in het najaar van 2011 verkocht aan het Luxemburgs-Qatarese Precision Capital.

De nieuwe eigenaars kozen voor een Europese strategie, met dochterbanken in de Benelux, Duitsland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk, en overwogen kort na de overname ook een nieuwe merknaam voor KBL. Die operatie werd echter uitgesteld wegens de hoge kosten die aan zo’n naamswijziging verbonden zijn. ‘En de KB Lux-affaire, dat speelt ons geen parten meer, want die een bladzijde is omgedraaid’, klonk het.

Maar nu zetten ze toch door. KBL European Private Bankers heet vanaf vandaag Quintet Private Bank. Dat gaat gepaard met een grootschalige ‘rebranding’-operatie. De naam van de Belgische afdeling Puilaetco Dewaay wordt ingekort tot Puilaetco.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20