Key takeaways
- LVMH-aandelen stegen met 10 procent in Parijs, als gevolg van het vertrouwen van beleggers dat China’s stimuleringsmaatregelen de vraag naar luxeproducten zouden stimuleren.
- China’s economische stimuleringsmaatregelen omvatten het versterken van het fiscale en monetaire beleid, het ondersteunen van huishoudens met lagere en middeninkomens en het nieuw leven inblazen van de kwakkelende vastgoedmarkt.
- De Chinese centrale bank kondigde een hypotheekvermindering aan en verlaagde de aanbetalingseisen voor tweede huizenkopers om de worstelende vastgoedsector aan te pakken.
Bernard Arnault, de voorzitter van het luxeconglomeraat LVMH, maakte een opmerkelijke stijging van zijn vermogen mee: hij won 17 miljard dollar of iets meer dan 15 miljard euro in één dag. Deze dramatische stijging volgde op China’s aankondiging van nieuwe economische stimuleringsmaatregelen om de groei nieuw leven in te blazen.
Arnaults fortuin weerspiegelde de positieve reactie van de markt in China en Hong Kong. De aandelenmarkten stegen en stegen naar hun beste wekelijkse prestatie in 16 jaar. Reuters meldde dat deze robuuste opleving werd aangewakkerd door het optimisme van beleggers over de inzet van het Chinese leiderschap voor economisch herstel.
Opleving markt weerspiegelt optimisme
Voorafgaand aan deze opleving had Bernard Arnault dit jaar te maken met een aanzienlijke daling van zijn nettowaarde, waarbij hij 24 miljard dollar verloor als gevolg van een neergang in de markt voor luxegoederen. In Parijs stegen de aandelen van LVMH echter met bijna 10 procent, wat het vertrouwen van beleggers weerspiegelt dat de stimuleringsmaatregelen van China de vraag naar luxeproducten zullen stimuleren. Dit optimisme komt voort uit het besef dat de Aziatische markt, met name China, cruciaal is voor de inkomsten van LVMH.
Overheidsmaatregelen willen economie nieuw leven inblazen
In juli onthulden Bernard Arnault en LVMH een omzetdaling van 10 procent in de Aziatische regio ten opzichte van vorig jaar. Deze daling benadrukte de impact van China’s economische uitdagingen op Westerse merken. Het land worstelde met problemen zoals achterblijvende consumentenbestedingen, een worstelende vastgoedmarkt en een stijgende schuld van lokale overheden.
Economen dringen er al maanden op aan dat Chinese functionarissen agressievere maatregelen nemen om de op een na grootste economie ter wereld te stimuleren. Deze week lijkt er gehoor te zijn gegeven aan deze oproepen, waarbij analisten de doortastende maatregelen van Beijing hebben opgemerkt. Het Politburo, het hoogste besluitvormingsorgaan van China, wijdde zijn vergadering in september aan het aanpakken van economische problemen, een opmerkelijke verschuiving ten opzichte van eerdere praktijken.
Beleidsmaatregelen gericht op belangrijke economische sectoren
Onder leiding van Xi Jinping beloofden de functionarissen het fiscale en monetaire beleid te versterken, huishoudens met lagere en middeninkomens te ondersteunen en de noodlijdende vastgoedmarkt, die al vier jaar krimpt, nieuw leven in te blazen. Deze beloften volgden op een aankondiging van de gouverneur van de centrale People’s Bank of China (PBOC), Pan Gongsheng, over een pakket maatregelen om de bedrijvigheid te stimuleren via renteverlagingen en versoepeling van de reservevereisten voor banken.
Deze initiatieven zijn bedoeld om kapitaal vrij te maken voor leningen en om bedrijven te ondersteunen. Daarnaast kondigde de PBOC hypotheekvermindering aan en een verlaging van de aanbetalingseisen voor huizenkopers die voor de tweede keer een huis kopen, in een poging om de worstelende vastgoedsector aan te pakken. Hoewel experts waarschuwen dat er meer maatregelen nodig zijn om de vastgoedmarkt te stabiliseren, blijft het beleggerssentiment voorzichtig optimistisch over de economische vooruitzichten van China.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!