Daar gaan we weer in Duitsland: Berlijn maakt Europa’s grootste kolenvervuilers wakker

Daar gaan we weer in Duitsland: Berlijn maakt Europa’s grootste kolenvervuilers wakker
Neurath – Andreas Rentz/Getty Images

Deze week heeft Duitsland besloten om de heractivering van verschillende bruinkoolcentrales toe te staan. Dit besluit is genomen om mogelijke knelpunten in de gasvoorzieningsketen te voorkomen.

Waarom is dit belangrijk?

 Kolencentrales worden al beschouwd als zeer vervuilend. Maar bruinkoolcentrales, een koolsoort van lagere kwaliteit, zijn nog vervuilender.

In het nieuws: heractivering van Duits bruinkool.

  • De Duitse regering heeft aangekondigd dat vier eenheden van drie bruinkoolcentrales deze herfst en winter zullen kunnen draaien. Ze maken deel uit van wat het land zijn “voorraadvoorziening” noemt.

Details: van oktober tot maart.

  • Het gaat om een eenheid van de Neurath-centrale, twee van de Niederaussem-centrale en een van de Jaenschwalde-centrale, volgens een regeling die beschikbaar is op de website van het ministerie van Economie en Klimaat. Enkele maanden geleden stonden ze respectievelijk op de tweede, vierde en zesde plaats in de ranglijst van grootste vervuilers in Europa, opgesteld door de Britse denktank Ember.
  • Deze vier eenheden kunnen worden geactiveerd van begin oktober 2023 tot eind maart 2024.
  • Ze werden vorig jaar al uitzonderlijk gebruikt om het gebrek aan gas als gevolg van de hevige spanningen met Rusland als gevolg van de oorlog in Oekraïne op te vangen, voordat ze tijdens de zomer werden stilgelegd.

Berlijn verzekert dat dit haar niet zal weerhouden haar doelen te halen

De verklaring: besparen op gas

  • Berlijn heeft duidelijke bedoelingen: gas besparen in de elektriciteitsproductie om mogelijke gasvoorzieningsproblemen tijdens het komende stookseizoen te voorkomen. Het onderliggende doel is te voorkomen dat de elektriciteitsprijzen sterk stijgen. Het opnieuw opstarten van de bruinkoolcentrales zou de prijzen binnen een bereik van 0,4 € tot 2,8 € per MWh moeten houden, aldus Euractiv.
    • In principe is Duitsland nochtans beter voorbereid. Eind september heeft het Federale Netwerkagentschap verklaard dat de gasvoorziening komende winter veiliger zal zijn dan in 2022.
    • Een andere verschil met vorig jaar is dat de laatste kerncentrales van het land zijn gesloten.
  • De Duitse regering is zich bewust van de schadelijke effecten van bruinkool op het milieu. Maar, net als vorig jaar, zegt ze dat het onvermijdelijk is. Ze heeft beloofd dit te compenseren. Volgende zomer zou ze voorstellen moeten doen over hoe de toename van de uitstoot gecompenseerd kan worden.
  • Theoretisch gezien zou Duitsland tegen 2030 definitief uit steenkool moeten stappen. De regering beweert dat ondanks dit besluit het doel onveranderd blijft.
    • Vorig jaar daalde de elektriciteitsproductie met steenkool inderdaad met 10 terawattuur. Geen enkel ander land deed het beter. Maar het moet gezegd worden dat ze een lange weg te gaan hadden… en dat het milde winterweer in hun voordeel speelde.

(nd)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.