De immobiliënsector van Berlijn kent een aanhoudend sterke vraag. Dat blijkt uit een studie van vastgoedconsulent Knight Frank. Het rapport wijst erop dat de gemiddelde vastgoedprijzen in Berlijn het voorbije jaar met 10,5 procent zijn gestegen. Over de voorbije vijftien jaar liet de sector een groei met meer dan 120 procent optekenen. Knight Frank merkt op dat zowel de primaire als de reguliere markten de voorbije vijf jaar een sterke prijsstijging konden melden.
Die groei is volgens de consulent onder meer te danken aan een groeiende bevolking, een sterke economie en een robuuste arbeidsmarkt. Bovendien kan de portefeuille nieuw vastgoed de toenemende vraag niet bijhouden.
Interessante belegging
“Twee jaar geleden verstrekte Berlijn aan bouwplannen 24.740 vergunningen,” zegt Knight Frank. “Toch bleken tegelijkertijd slechts 15.670 nieuwe entiteiten te zijn opgeleverd. Dat komt neer op ongeveer 1 procent van het totale woningpatrimonium van de Duitse hoofdstad. Berlijn moet echter twintigduizend wooneenheden per jaar opleveren om gelijke tred te kunnen houden met de vraag.”
Tegelijkertijd blijft Berlijn, in vergelijking met andere hoofdsteden, een interessante belegging. “In München kost een appartement dubbel zoveel dan in Berlijn,” zegt Claire Locke, Duits manager van Knight Frank. “Van alle Duitse steden met meer dan één miljoen inwoners heeft Berlijn de laagste huizenprijzen.”
De vraag naar vastgoed is in Berlijn momenteel vooral internationaal gekleurd. “Bij de Berlijnse bevolking is 85 procent huurder,” zegt Locke. “Op de primaire markt is 43 procent van de kopers afkomstig uit het buitenland. De internationale investeerders profiteren in Berlijn van de relatief lage prijzen, een sterke huurmarkt, een grote bevolkingstoename en de economische vooruitgang van de stad.”
Een van de grote troeven van de stad is echter de sterke Berlijnse cultuursector. De stad telt 440 kunstgalerijen, 180 musea, drie operahuizen en meerdere concertzalen. Dit gaat gepaard met groene ruimte. De stad bestaat voor 59 procent uit parken of open groene ruimten. Er zijn 180 kilometer bevaarbare waterwegen.
Technologie
Berlijn is ook economisch interessant. De stad telt vele technologiebedrijven, die jonge, enthousiaste en creatieve werknemers willen aantrekken. “Berlijn heeft zich internationaal geprofileerd als een van de toplocaties voor hightech,” zegt Anita Gärtner, hoofd van Sotheby’s International Realty in Berlijn. “De stad is daardoor een van de meest bruisende startup-locaties van de wereld.”
“Vele hightech-bedrijven hebben hun hoofdkwartier in Berlijn. Twee jaar geleden stroomde bijna 3 miljard dollar durfkapitaal naar de Berlijnse startups. Gärtner denkt daarnaast dat de stad alle troeven heeft om de volgende culinaire bestemming van Europa te worden. Bovendien is Berlijn ook een uitmuntende winkelstad.”
“Rekening houdend met de brexit, kan Berlijn voor een reeks grote bedrijven uit de hele wereld een interessante locatie worden,” oppert Gärtner. In het duurste marktsegment moeten gegadigden voor appartementen tussen 15.000 dollar en 30.000 dollar betalen.
Luchthaven
Andreas Ebel, topman van de Berlijnse vastgoedconsulent Bewocon, wijst er dan ook op dat steeds meer klanten op zoek gaan naar districten buiten het stadscentrum. Daardoor ziet men ook een groeiende interesse in gebieden zoals Lichtenberg, Steglitz en Köpenick, waar men bovendien een gemakkelijke toegang tot natuur, parken en meren vindt.
Volgens sommige rapporten zal de Berlijnse vastgoedmarkt de volgende periode ongetwijfeld een afkoeling kennen. Volgens Sotheby’s zal tegen het einde van volgend decennium de groei tot een gemiddelde van 0,5 procent per jaar vertragen.
Claire Locke stelt zich echter optimistischer op. “Er is nog altijd een grote belangstelling van internationale investeerders,” betoogt ze. “Wij geloven dat die trend ook de volgende jaren nog zal doorgaan. De prijzen zullen blijven stijgen, al zal dat tempo misschien wel matigen.”
“De bevolking in Berlijn blijft toenemen. Elk jaar zijn er 20.000 nieuwe appartementen nodig om de vraag bij te houden. Er worden echter slechts 15.000 eenheden per jaar opgeleverd. Bovendien groeit de economie van Berlijn, in vergelijking met de rest van Duitsland, met een bovengemiddeld percentage.”
Locke wijst daarbij ook naar de opening van de nieuwe luchthaven Brandenburg Willy Brandt in oktober volgend jaar. Dat zal volgens haar als een hefboom voor nieuwe groei functioneren.