Bereik het onmogelijke… 11 tips van een Navy SEAL

De eerste zes maanden van een opleiding tot Navy SEAL zijn de moeilijkste. SEALs zijn de elitetroepen van het Amerikaanse leger en opereren wereldwijd, in het diepste geheim. Ze werden bijvoorbeeld ingezet om de Saoedische superterrorist Osama Bin Laden om te brengen.

Voormelde periode van zes maanden – Basis Underwater Demolition/SEAL genoemd – wordt expliciet door de instructeurs gebruikt om het kaf van het koren te scheiden en degenen die niet toegewijd genoeg zijn tot opgave te dwingen.

Brent Gleeson doorliep de training met succes en beschouwt deze opleiding als de basis voor zijn carrière als ondernemer: eenmaal hij dat doel had bereikt, leek niets hem nog te hoog gegrepen:

“Tenzij je snel identificeert wat je zelf nodig hebt om succesvol te worden, zal je falen. Hier zijn elf belangrijke technieken die ik tijdens mijn opleiding tot Navy SEAL heb geleerd en die ik nog dagelijks toepas om mijn persoonlijke en professionele doelen te bereiken.”

 1. Doe het simpele juist. Om een SEAL te worden, mag je aandacht voor detail nooit verslappen. Maandag is inspectiedag en daarom sliep Gleeson zondagnacht in een slaapzak op een onberispelijk opgemaakt bed. De les die hij daaruit trok: als je al geen oog hebt voor de eenvoudigste zaken, kan je onmogelijk verwachten dat je hoger gegrepen doelen zal realiseren.
 2. Zet realistische én onrealistische doelen voor jezelf. Succesvolle mensen splitsen moeilijke taken op in kleine, bereikbare taakjes. Eén van de meest onrealistische taken van een SEAL is ‘Hell Week’: een week lang bikkelhard en bijna zonder slaap trainen. De enige manier om daarin te slagen is door kleine, realistische stapjes te blijven zetten tot je dit absurde einddoel bereikt.
 3. Werk hard. Dat lijkt voor de hand te liggen, maar veel mensen onderschatten het werk dat ze moeten verrichten om grootse zaken te bereiken. Iemand die niet bereid is om bikkelhard te werken, zal opgeven wanneer het te moeilijk wordt en de eindstreep wellicht nooit halen.
 4. Werk samen. SEALS trainen in groepen van zeven. Niemand kan het alleen en iedereen zal de anderen soms moeten overtuigen om hen te helpen. Hoe eerder je beseft dat je hulp nodig hebt om ergens te raken, hoe beter.
 5. Maak geen excuses. Succesvolle mensen erkennen hun zwakheden, nemen verantwoordelijkheid voor hun fouten en mislukkingen en weten dat ze met excuses helemaal niets bereiken, laat staan grootse doelen.
 6. Onderschat andere mensen niet. Gleeson: “Je weet nooit welke van de honderden mensen die een SEAL-training aanvatten de opleiding ook zullen afmaken. Het zijn zelden de Rambo-types (dat zijn vaak de eersten die opgeven).” Onderschat je collega’s of concurrenten nooit, respecteer hun integriteit en doorzettingskracht en je zal versteld staan van wat ze kunnen bereiken.
 7. Wees bereid om te falen. Gleeson: “Toen ik begon, wist ik dat mijn kansen om de training af te maken statistisch gezien vrij laag waren. Ik wist echter ook dat ik mezelf nooit zou kunnen vergeven als ik het niet probeerde. Ik besliste daarom dat proberen en falen beter zou zijn dan het gewoon niet te proberen. Als je een risico neemt en je faalt, heb je op zijn minst een waardevolle les geleerd. Val je, sta dan op en ga door. Hou nooit op met vechten.”
 8. Neem verantwoordelijkheid voor je acties. Iedereen maakt fouten. Zo maakte Gleeson ooit de fout om een training niet correct af te maken, waarna hij als straf in volle uitrusting een berg op moest sprinten. De week daarna trainde hij echter wél correct én scoorde hij beter op de loopproeven. De moraal van dit verhaal: leer uit je fouten en put voordeel uit de onvermijdelijke gevolgen van je mislukkingen.
 9. Laat je niet kennen. Gleesons favoriete passage uit het Navy SEAL credo: Ik zal nooit opgeven. Ik blijf doorzetten en presteren, ook in tijden van tegenspoed. Mijn natie verwacht van me dat ik fysiek harder en mentaal sterker ben dan mijn vijanden. Telkens ik word geveld, zal ik weer opstaan. Ik zal mijn laatste krachten gebruiken om mijn teamgenoten te beschermen en onze missie te volbrengen. Ik zal nooit ophouden met vechten.”
 10. Lach wanneer je wil huilen. Positief blijven is veel gemakkelijker gezegd dan gedaan. Pas wanneer het moeilijk wordt, leer je jezelf kennen. Voor één van de proeven tijdens ‘Hell Week’ moet je eerst in koud water zwemmen en vervolgens neerliggen terwijl je instructeurs nog kouder water op je spuiten, wat je onderkoelde lichaam oncontroleerbaar doet stuiptrekken. De kerels die er tijdens deze proef in slagen om te lachen, zijn degene die de training afmaken volgens Gleeson. Vergeet in tijden van nood de absurditeit van het leven dus niet.
 11. Maak offers. Om een SEAL te worden, moet je je comfortzone verlaten. Geen enkel groots doel is immers bereikbaar zonder het maken van significante offers. Doch dat maakt op het einde van de rit de beloning des te zoeter wanneer je eindelijk je doel verwezenlijkt.
Meer