Bereidt Trump een coup voor in Venezuela?

In de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties liet de Amerikaanse president Trump opmerken dat een coup in Venezuela tot de mogelijkheden blijft behoren.

“Het [Venezolaanse] regime is er een dat zeer snel omver kan worden geworpen door het leger, als het leger daartoe zou beslissen.” Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump dinsdag gezegd in de marge van de jaarlijkse Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. 

Velen interpreteren de woorden als een aanmoediging tot een staatsgreep. In dat verband publiceerde de New York Times eerder deze maand berichten als zouden leden van de administratie Trump eerder dit jaar al de mogelijkheid van een coup hebben besproken met Venezolaanse militairen.

De desastreuze gevolgen van het socialisme van de 21ste eeuw

Venezuela ondergaat de desastreuze gevolgen van het socialisme van de 21ste eeuw en het onophoudelijk drukken van geld. De bevolking is in diepe armoede geduwd. Honger en misdaad zijn aan de orde van elke dag, de inflatie loopt in de honderdduizenden procenten.

Volgens president Nicolas Maduro zijn de problemen het gevolg van een economische oorlog die tegen zijn land is opgezet door de oppositie en de grootindustrie, geholpen door de Verenigde Staten, die als de absolute aartsvijand van het land worden afgeschilderd.


© Getty Images

Verondersteld wordt dat het Venezolaanse militaire apparaat voorlopig nog trouw blijft aan Maduro, maar een reeks bizarre gebeurtenissen eerder dit jaar, waaronder een mislukte aanslag met drones, zouden zijn positie hebben verzwakt.

Economische sancties treffen olie-export niet

De VS staat niet alleen met de gedachte van een coup. Ook de organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) en buurland Colombia hebben al herhaalde malen die mogelijkheid geopperd. Voorlopig proberen de VS Venezuela enkel te treffen met economische sancties, die vooral Maduro zelf, zijn ‘inner circle’ en zijn adviseurs moeten treffen.

Olie is tot nog toe van sancties gevrijwaard gebleven. Niet enkel omdat de productie van olie in Venezuela door het jarenlange mismanagement is gedaald, maar vooral omdat Maduro  afsluiten van oliedollars  meer negatieve gevolgen zou hebben voor de gewone bevolking dan voor de kliek rond de dictator, die zich zorgeloos en onbeperkt bevoorraadt op de zwarte markt.

De productie zelf blijft ondertussen verder dalen en volgens OPEC-bronnen zou die tegen het einde van 2018 of begin 2019 voor het eerst onder het miljoen vaten per dag dalen. In augustus werden dagelijks nog 1,25 miljoen baten per dag opgepompt.

Een coup blijft een ander paar mouwen

Maar een coup blijft een ander paar mouwen. Vooral omdat – zoals de Boliviaanse president Morales donderdag in New York subtiel liet opmerken (zie video) – Amerika o.a. een lange en smerige geschiedenis in Latijns-Amerika heeft, waar het een rol speelde in het omverwerpen van regeringen in Chili, Argentinië, Brazilië, El Salvador, Guatemala en andere. Een Amerikaanse interventie in Caracas zou ongetwijfeld de steun voor Maduro doen toenemen en de verantwoordelijkheid voor de crisis in het land bij Trump en niet bij Maduro leggen.

Ook de Lima Groep, die 17 Latijns-Amerikaanse landen telt, denkt dat ‘enkel Venezolanen een antwoord kunnen bieden op de catastrofe in hun land’. Een andere manier dus, om hun verzet tegen een mogelijk coup te verwoorden.

Venezolaanse oppositie blijft hopeloos verdeeld

Verder blijft de Venezolaanse oppositie hopeloos verdeeld en is het niet duidelijk of zich binnen het militaire apparaat sterke figuren bevinden die na een coup voldoende geloofwaardigheid zouden hebben om het land te gaan leiden in afwachting van verkiezingen. Eerder dan een normalisering van de politieke situatie dreigt in het tegenovergestelde geval de chaos in het land enkel toe te nemen.

In de marge van de Algemene Vergadering van de VN raakte ook bekend dat zes landen (Argentinië, Canada, Chili, Colombia, Paraguay en Peru) het Internationaal Gerechtshof in Den Haag hebben gevraagd om mogelijke misdaden tegen de mensheid te onderzoeken in Venezuela. Nooir eerder dienden land bij het Internationaal Gerechtshof klacht in tegen een ander land.


© Getty Images

Meer