De federale regering wil de werkloosheidsuitkering inperken tot maximaal twee jaar. Frank Vandenbroucke (Vooruit), vicepremier en minister van Volksgezondheid, vraagt dat er een uitzondering komt voor mensen met een uitkering die studeren voor een knelpuntberoep, zoals verpleegkundige.
Key takeaways
- Deze regering wil niet langer een werkloosheidsuitkering toekennen aan Belgen die langer dan twee jaar werkloos zijn.
- Vandenbroucke vraagt dat zijn coalitiepartners een uitzondering maken voor mensen die een opleiding voor een knelpuntberoep volgen.
- Vraag is of hij daar zijn coalitiepartner N-VA kan van overtuigen. Die partij heeft onlangs aangegeven daar geen voorstander van te zijn.
Context: De federale regering heeft beslist om de werkloosheidsuitkeringen te beperken tot twee jaar. De beperking geldt niet voor wie ouder is dan 55 jaar en al een voldoende lange loopbaan heeft.
- Momenteel ontvangen werkzoekenden tot 65 procent van hun vorige loon, met een boven- en een ondergrens, met geleidelijke verlagingen in de tijd op basis van factoren zoals gezinssituatie en arbeidsverleden.
- De impact van deze verandering zal aanzienlijk zijn, vooral in Wallonië. In België zijn er ongeveer 320.000 werklozen onder de 55 jaar, waarvan er ongeveer 100.000 al langer dan twee jaar werkloos zijn. Dat blijkt uit cijfers van David Clarinval, de federale minister van Werk, die de De Standaard recent heeft opgevraagd.
Uitzondering voor mensen met werkloosheidsuitkering die opleiding knelpuntberoep volgen
In het nieuws: Vandenbroucke vraagt dat zijn coalitiepartners een uitzondering maken voor mensen met een uitkering die een opleiding voor een knelpuntberoep volgen. Die kunnen soms langer dan twee jaar duren.
- De vicepremier liet deze week in de Kamer verstaan dat daarvoor een oplossing moet worden gevonden.
- “Ik wil niet dat door die beperking van de werkloosheid in de tijd een kanaal naar verpleeg- en zorgkundigen helemaal stilvalt en geblokkeerd raakt. Ik ga daarom voorstellen dat dat kanaal toch blijft werken en mensen via die weg toch nog een diploma kunnen verwerven”, zei hij. “Ik hoop op de steun van CD&V dat ook het nodige geld ervoor op tafel zal komen.” Die partij heeft met Vincent Van Peteghem immers de minister van Begroting.
- N-VA lijkt daar alvast geen grote voorstander van te zijn. N-VA-fractieleider Axel Ronse zei eind maart dat zijn partij op geen enkele manier wil dat een werkloosheiduitkering langer dan twee jaar gecombineerd kan worden met een opleiding.
- “Ik weet dat jullie trouw het regeerakkoord zullen uitvoeren, ook het element dat de uitkering niet cumuleerbaar is met een opleiding tot een knelpuntberoep van langer dan twee jaar”, aldus Ronse.
Studenten die vandaag studeren voor knelpuntberoep kunnen wel langer dan twee jaar uitkering krijgen
Opgemerkt: De N-VA liet begin deze maand wel weten dat studenten die vandaag studeren voor een knelpuntberoep hun werkloosheidsuitkering kunnen behouden voor de duur van hun studie, zelfs als die studie langer duurt dan twee jaar.
- Andere regeringspartijen merkten toen wel op dat er nog geen akkoord is: vooral over studenten die nog aan hun opleiding moeten beginnen, blijft er onenigheid binnen de regering.
- “Wie in zo’n opleiding zit, aan die mensen hun rechten zullen we niet tornen”, zei Ronse. “Zij zullen hun opleiding dus kunnen afwerken met een werkloosheidsuitkering.”
- Volgens de N-VA zullen nieuwe studenten in zo’n opleiding maximaal 2 jaar een uitkering kunnen krijgen. “Eigenlijk is 2 jaar een lange periode”, aldus Ronse. “Bij opleidingen die langer duren, moeten we kijken naar betaalde stages of opleidingen die betaald worden door een werkgever. Een werkloosheidsuitkering is geen studiebeurs.”
Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.