Bent u (gehuwd met) een narcist, een machiavellist of gewoon een psychopaat?

Zwelgen in eigenliefde, gemene grappen maken, manipuleren om je zin te krijgen. Wanneer die nare karaktertrekken de overhand beginnen te hebben, boet het leven van onze naasten en collega’s snel aan kwaliteit in. Maar hoe herken je deze persoonlijkheden? Psychologie Magazine geeft een portret van elk:

De narcist

(meestal genetisch bepaald)

Typerende uitspraak: ‘Ik denk dat ik een speciaal persoon ben’.

Kenmerken: – schept graag op over zichzelf, zijn talenten en prestaties – denkt zich zaken te mogen veroorloven die anderen zich niet kunnen permitteren – denkt recht te hebben op een voorkeursbehandeling – houdt van mensen die zijn ego voeden – maakt een charmante indruk – ziet liefde als een spel en is een zelfzuchtige, manipulatieve en ontrouwe partner.

Doelstellingen: bewonderd worden, machtspositie, succes.

De machiavellist

(aangeboren of aangeleerd)

Typerende uitspraak: ‘Vertel nooit wat je echt van plan bent, tenzij je er zelf baat bij hebt’.

Kenmerken: – misleidt en manipuleert om zijn doelstellingen te bereiken – houdt zaken achter over zichzelf om een goede indruk na te laten – vindt anderen dom en zwak – gaat ervan uit dat anderen onetisch bezig zijn, terwijl hij dat vooral zelf is – gebruikt misleidende technieken om zijn zin te krijgen.

Doelstellingen: geld, macht en competitie.

De psychopaat

(meestal genetisch bepaald)

Typerende uitspraak: ‘Ik denk dat ik een leugendetector zou kunnen verslaan’.

Kenmerken: – schaamteloos – voelt geen angst wanneer anderen dat wel doen – oppervlakkige emoties – impulsief – zoekt sensatie – vaak afhankelijk van drugs en/of alcohol – kan charismatisch, charmant en overtuigend overkomen – stalker en seksueel afwijkend gedrag.

Doelstellingen: geen, leidt een richtingloos bestaan; heeft wel een voorkeur voor beroepen waar hij macht heeft over anderen.

Meer