Ben van Beurden, de CEO van oliegigant Shell, zou volgens meerdere anonieme bronnen van plan zijn volgend jaar af te treden. Het bedrijf zou al een lijstje van potentiële opvolgers hebben opgesteld.
Van Beurden is al sinds 2014 CEO van de oliemaatschappij. Tijdens zijn carrière stuurde de zakenman het bedrijf meermaals door woelige wateren en zag hij toe op de grootste overname die Shell deed in de voorbije decennia, toen het de Britse oliegigant BG Group opkocht voor zo’n 50 miljard euro. Ook nam het bedrijf onder zijn leiding het initiatief om de uitstoot van broeikasgassen in de toekomst fors te verlagen.
Het bedrijf bereidt zich nu al enkele maanden voor op een potentiële exit van de Shell-topman. Een opvolgingscomité zou daarvoor al een aantal keren hebben overlegd om potentiële opvolgers te interviewen. Dat vertelden twee anonieme bronnen vrijdagochtend aan Reuters.
De potentiële opvolgers
Op de lijst van potentiële opvolgers staan Wael Sawan, topman geïntegreerd gas en hernieuwbare energiebronnen, kersverse CFO Sinead Gorman, upstreamdirecteur Zoe Yujnovitsj en Huibert Vigeveno, hoofd van de downstream raffinageactiviteiten. Upstreamactiviteiten hebben voornamelijk te maken met de ontdekking en extractie van olie, terwijl downstream verwijst naar de rafinage- en leveringsprocessen.
Sawans opdracht is om Shells groene ambities uit te werken, alsook om de gasoperatie van het bedrijf te leiden. Hij zou volgens de bronnen momenteel aan de top van de lijst van potentiële opvolgers staan. Er moet echter nog altijd een beslissing vallen, meende een van de bronnen. Ook heeft Van Beurden zelf nog niet beslist wanneer hij exact zal vertrekken, maar er wordt verwacht dat dat in 2023 zal gebeuren.
Van Beurden
De binnenkort aftredende topman is een echte veteraan bij het bedrijf. Van Beurden werkt er al sinds 1983 en werd uiteindelijk in januari 2014 CEO. Hij kwam toen meteen voor een grote uitdaging te staan. Datzelfde jaar stortte de olieprijs namelijk in elkaar: een vat olie verloor zo’n 60 procent van zijn waarde van juni 2014 tot januari 2015.
Van Beurden maakte daar gebruik van om Shell uit te breiden. In 2016 kocht Shell oliegigant BG Group voor zo’n 53 miljard dollar, toen net iets minder dan 50 miljard euro. Dat legde het bedrijf geen windeieren: Shell werd na de deal een van de grootste handelaren in vloeibaar gemaakt aardgas (LNG) wereldwijd.
Ook tijdens de coronapandemie kreeg Shell te kampen met moeilijke omstandigheden. Van Beurden besloot toen, nadat de vraag naar olie instortte, om dividenden voor Shells aandelen, toen goed voor zo’n 15 miljard dollar, te verlagen. Dat was de eerste keer sinds de jaren 1940 dat het bedrijf dat deed.
Ten slotte heeft Shell onder leiding van Van Beurden besloten de meest ambitieuze milieudoelstellingen in de oliesector in te voeren. Het wil tegen 2050 zelfs helemaal geen broeikasgassen meer uitstoten. Ook zijn er plannen om de uitgaven voor hernieuwbare energiebronnen op te trekken tot een kwart van de totale uitgaven. Dat moet tegen 2025 al gebeuren.
(ns)