Ben Gurion de veiligste luchthaven ter wereld? Niet, dus…

Ben Gurion Airport in Tel Aviv wordt bestempeld als de meest beveiligde luchthaven van de wereld, maar toch slaagde de Israëlische onderzoeksjournalist David Suleimon met een valse identiteit zonder enig probleem de veiligheidscontroles passeren.

Suleiman had beroep gedaan op de identiteit van een vriend om bij een onderaannemer op de luchthaven te solliciteren. Toen hij zich met de valse identiteit op de luchthaven aanmeldde, bleek hij zonder problemen de verschillende controles te kunnen. Nochtans had iedereen onmiddellijk kunnen vaststellen dat Suleiman onmogelijk de man van de foto op het paspoort kon zijn.  Het identiteitsbewijs werd echter nauwelijks bekeken, zodat de fraude nooit werd ontdekt.

Klacht

De journalist zegt na het invullen van een korte vragenlijst onmiddellijk in dienst te zijn genomen, waarbij hij toegang kreeg tot bijzonder gevoelige locaties op de luchthaven. Hij zou geen enkel problemen hebben gehad om in de buurt te komen van de vliegtuigen die op de luchthaven stonden geparkeerd. Op geen enkel ogenblik zouden bovendien vragen zijn gerezen over zijn aanwezigheid. Dat zou hem uiteindelijk hebben toegelaten in een aantal vliegtuigen drankenblikken, die als geïmproviseerde bom zouden kunnen worden gebruikt, te plaatsen. Pini Shiff, chief executive van de Israel Security Association, zegt in een reactie dat de onderaannemer tijdens het rekruteringsproces onvoldoende zorgvuldigheid aan de dag heeft gelegd. Shiff maakt daarbij gewag van zware fouten. De Israel Airports Authority (IAA) heeft echter beslist om tegen Suleiman klacht neer te leggen tegen de journalist. De journalist wordt ervan beticht zich onrechtmatig als ambtenaar te hebben voorgesteld. (mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20