Key takeaways
- Veel zelfstandigen in België hebben onvoldoende spaargeld voor een comfortabel pensioen.
- Ruwweg een derde van de zelfstandigen heeft onvoldoende spaarreserves, minder dan drie maanden spaargeld en geen of beperkte aanvullende pensioenen.
- Deskundigen delen Belgische zelfstandigen in drie hoofdgroepen in: goede spaarders die goed voorbereid zijn op hun pensioen, zij die onvermoeibaar werken maar uiteindelijk over beperkte middelen beschikken en een tussengroep.
Uitdagingen op het gebied van financiële voorbereiding
Een aanzienlijk aantal zelfstandigen in België maakt zich zorgen over hun financiële voorbereiding op het pensioen. Uit een recent onderzoek van NN, een verzekeringsmaatschappij, blijkt dat ongeveer een derde van de zelfstandigen tussen 45 en 64 jaar niet voldoende gespaard heeft om een comfortabel pensioen te garanderen. Dit betekent dat 39 procent zich zorgen maakt of ze wel genoeg financiële middelen hebben om hun hele leven lang in hun behoeften te voorzien. Velen vrezen dat ze niet in staat zouden zijn om een levensduur van 100 jaar financieel te beheren.
Het wettelijke pensioen voor zelfstandigen is relatief bescheiden, gemiddeld € 1.156 bruto per maand voor een volledige loopbaan. Daarom is het voor hen van cruciaal belang om voldoende spaargeld te verzamelen voor een comfortabel pensioen. Uit de NN-enquête blijkt echter dat niet alle zelfstandigen even goed voorbereid zijn op deze levensfase. Ruwweg een derde heeft onvoldoende spaarreserves, minder dan drie maanden spaargeld en geen of een beperkt aanvullend pensioen.
Inzichten van experts
Experts delen Belgische zelfstandigen in drie hoofdgroepen in: zij die goed sparen, consistent sterke reserves opbouwen door een combinatie van spaarproducten, verzekeringen, aanvullende pensioenen en beleggingen in onroerend goed, en zo een comfortabel pensioeninkomen verzekeren; zij die onvermoeibaar werken maar aan het einde van hun carrière over beperkte middelen beschikken, ongeveer een derde van de zelfstandigen, en onvoldoende financiële reserves hebben; en een tussengroep van ongeveer 30 procent die relatief goed voorbereid zijn op hun pensioen, maar niet helemaal zeker zijn.
Het onderzoek belicht specifieke cijfers: 28 procent van de zelfstandigen geeft aan minder dan drie maanden aan uitgaven te hebben gespaard, terwijl 43 procent geen aanvullend pensioen heeft. De helft van de zelfstandigen (55-64 jaar) met een aanvullend pensioen heeft minder dan €34.000 aan reserves opgebouwd.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!